Mainos

EU:n ensi vuoden kalastuskiintiöistä päätetty

EU:n pyyntikiintiöiden myötä pyritään ehkäisemään uhanalaistuvien kalalajien häviäminen Euroopan vesiltä.

EU:n maatalousministerit ovat päässeet sopuun ensi vuoden pyyntikiintiöistä. Kompromissipäätöksen myötä kalastustroolareiden merellä viettämien päivien määrää rajoitetaan, jotta ylikalastetut lajit kuten turska eivät häviäisi Euroopan vesiltä.

Virkamieslähteiden mukaan ministerit tyytyivät pyyntikiintiöiden supistamiseen 15 prosentilla, vaikka asiantuntijat ovat ajaneet turskanpyynnin täyskieltoa muun muassa Pohjanmerelle ja Skotlannin länsipuolelle.

Unionin kalastuspolitiikkaa hallinnoiva EU:n komissio joutui hivenen nostamaan saaliskattoa aiemmin arvioimastaan. Myös koljaa ja merikrottia pyytävien troolarien kalastuspäivien määrää rajoitetaan, jottei kalastajien verkkoihin vahingossa jäisi uhanalaistuvaa turskaa.

WWF: EU hävittää turskan Pohjanmereltä

WWF:n mukaan kalastusministerien hyväksymät ensi vuoden pyyntikiintiöt eri kalalajeille EU:n aluevesillä ovat täysin kestämättömät.

WWF huomauttaa, että tutkijat ovat jo kolmen vuoden ajan suositelleet esimerkiksi turskan pyyntiin nollakiintiötä.

- Ei ole mitään järkeä sallia sellaisen kalan kalastus, jonka kanta on romahtanut, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen. - Päätöksen jälkeen on selvää, että Pohjanmeren turskakanta ei voi enää palautua.

Itämerenkin turskakantojen, erityisesti itäisen kannan kalastuskiintiö nousi korkeammaksi kuin asiantuntijat olivat esittäneet.

- Itämerellä turskakanta jatkaa sinnittelyä olemassaolonsa puolesta eikä pääse kasvamaan sille tasolle, jolla se voisi olla, toteaa Luukkonen.

WWF korostaa, että jos EU jatkaa samalla linjalla, monien muiden lajien kannat kokevat saman kohtalon. EU:n olisi WWF:n mukaan kuunneltava Kansainvälisen merentutkimusneuvoston suosituksia.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.