Mainos

EU:n elintarvikevirasto ei löytänyt perusteita GMO-kieltoon

EU:n elintarvikevirasto ei näe perusteita geenimuuntelun paikalliseen kieltämiseen.

Asiaa tutkittiin, koska geenimuunneltujen siementen tuotanto ja muuntogeenisten eläinten käyttö jalostukseen aiotaan kieltää osassa Itävaltaa. Kielto ei ole vielä voimassa, koska Itävalta odottaa EU:n komission ottavan kantaa suunnitelmaan.

Komissio pyysi elintarvikevirastoa tutkimaan väitettyjä riskejä. Viraston asiantuntijan eivät löytäneet tieteellisiä perusteita sille, että kielto olisi ihmisten terveyden tai ympäristön kannalta tarpeen. -Tapaus oli jokseenkin selvä, sanoi elintarvikeviraston pääjohtaja Geoffrey Podger tänään Brysselissä.

Kannanotto ei vielä suoraan sido komissiota.

Kyseessä on ensimmäinen Suomen ja Italian havitteleman elintarvikeviraston antama lausunto. Virasto toimii toistaiseksi Brysselissä ja saattaa sinne jäädäkin, jos Suomi ja Italia eivät onnistu ratkaisemaan kiistaansa.

EU:n markkinoille ei ole viiden viime vuoden aikana hyväksytty uusia muuntogeenisiä eli ns. GMO-tuotteita. Tämän Yhdysvaltain paheksuman "moratorion" odotetaan päättyvän vuoden loppuun mennessä, koska GMO-tuotteiden valvontaan ja merkitsemiseen liittyvä EU-lainsäädäntö alkaa vihdoin valmistua.

Osa EU-maista voi kuitenkin pyrkiä rajoittamaan GMO-tuotteiden käyttöä muuta unionia tiukemmin, joten komission kantaa Itävallan paikallislainsäädäntöön odotetaan mielenkiinnolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.