Mainos

EU:n edustaja mukaan Betlehemin neuvotteluihin

EU:n edustaja listaa Jeesuksen Syntymäkirkon sisällä olevat ihmiset kariutuneiden neuvottelujen vauhdittamiseksi. Israel on vaatinut listaa.

Euroopan unionin diplomaatin on määrä mennä piiritettyyn Jeesuksen Syntymäkirkkoon ja tehdä lista sisällä olevista ihmisistä, EU:n tietolähteet kertoivat tänään.

Lisäksi neljän etsityimmän kirkossa majailevan palestiinalaisen on määrä antautua kansainvälisille viranomaisille muutaman päivän sisällä. Toimenpiteen toivotaan helpottavan kuukauden jatkuneen piiritystilanteen laukeamista. Israelin armeija on vaatinut saada nimilistan kirkkoon linnoittautuneista.

Aiemmin tänään palestiinalaisten edustajat ilmoittivat keskeyttävänsä neuvottelut Syntymäkirkon piirityksen purkamiseksi siitä syystä, etteivät osapuolet ole lähentyneet toisiaan. Johtava neuvottelija Salah al-Tamaari kertoi keskustelleensa tilanteesta palestiinalaisten presidentin Jasser Arafatin kanssa.

Sen sijaan Betlehemin kaupunginjohtaja Hanna Nasser arvioi, että Syntymäkirkon piiritys saattaisi loppua jo tänään. Nasserin mukaan pattitilanne Israelin armeijan ja kirkkoon linnoittautuneiden palestiinalaisten välillä voi ratketa jo muutaman tunnin sisällä. Israelin neuvottelijoilta ei toistaiseksi ole saatu vahvistusta asiaan.

Israel surmasi palestiinalaispoliisin

Jeesuksen Syntymäkirkon piiritys Betlehemissä vaati jälleen ihmishengen, kun palestiinalaismies ammuttiin kirkon pihalla tänään. Surmansa saanut mies oli palestiinalaisten turvallisuusjoukkojen jäsen. Mies kuoli rintakehään saamiinsa vammoihin sairaalassa, kertovat paikalliset lähteet.

Israelin sotilaslähteiden mukaan miestä epäiltiin osallisuudesta useisiin Israelia vastaan tehtyihin terrori-iskuihin.

Lisäksi kirkon lähistöllä sattui tänään pommiräjähdys, jossa haavoittui 14-vuotias palestiinalaispoika.

Israelin joukot ovat piirittäneet syntymäkirkkoa 2. huhtikuuta lähtien. Kirkkoon on yhä linnoittautuneena arviolta 200 palestiinalaista, heidän joukossaan aseistautuneita taistelijoita.

Väkivaltaisuudet ovat jatkuneet myös lähialueilla. Gazassa Israelin sotilaat ampuivat palestiinalaisen turvallisuusjoukkojen upseerin. Aikaisin lauantaiaamulla Israelin joukot tekivät etsintäiskun Tulkarmin kaupunkiin Länsirannalla, mutta tulitaisteluja ei etsintöjen aikana syttynyt.

Egypti asetti ehtoja rauhanneuvotteluille

Egypti ilmoitti tänään omat ehtonsa Lähi-idän rauhanneuvottelujen uudelleen aloittamiselle.

Egyptin ulkoministeri Ahmed Maherin mukaan Israelin on ensin vedettävä joukkonsa Länsirannalta, jonne ne viime kuussa tunkeutuivat. -Vetäytymisen jälkeen neuvottelut voidaan aloittaa, mutta ne on käytävä YK:n päätöslauselmien pohjalta, Maher kertoi.

USA:n puolustusministeri Colin Powellin torstaina tekemä ehdotus rauhanneuvottelujen aloittamiseksi uudelleen kesällä sai palestiinalaisilta kiinnostuneen vastaanoton. Arafatin hallinnon mukaan konferenssi on tervetullut.

Israelin ulkoministeriön edustaja Arieh Mekel kertoi Israelinkin olevan kiinnostunut rauhanprosessin jatkamisesta. -Suuri kysymys kuitenkin on se, ovatko palestiinalaiset valmiit lopettamaan Israelia vastaan käyttämänsä terroristrategian, Mekel painotti.

Mekelin mukaan Israelin pääministeri Ariel Sharon keskustelee asiasta, kun hän tapaa Yhdysvaltain presidentti George W. Bushin tiistaina Washingtonissa. Konferenssin pitopaikaksi on alustavasti kaavailtu Turkkia.

(MTV-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.