EU:n diplomaatit palaavat Irakiin

Euroopan unioni on sopinut, että jäsenmaiden diplomaatit voivat palata vähitellen Irakiin. Asiasta kertoi EU:n puheenjohtajamaa Kreikka eilen illalla. Sama koskee myös 10 tulevaa uutta jäsenvaltiota. Aikataulu on toistaiseksi avoin.

-Sovimme kaikki 25 maata kehottavamme maidemme asiainhoitajia palaamaan Irakiin, ulkoministeri George Papandreou kertoi.

Asia nousi esille, kun Euroopan unionin ja 10 tulevan jäsenmaan ministerit puhuivat Irakin tilanteesta Rhodoksella.

Useimmat eurooppalaisten maiden edustajat jättivät Bagdadin ennen sodan alkamista.

-Seuraavaksi katsomme, miten tämä voidaan toteuttaa, mutta sovimme periaatteesta, Papandreou kertoi.

Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan Suomen edustajien osalta asiasta ei ole sovittu vielä mitään eikä aikataulusta päätetty.

Tuomioja toivoi YK:n asetarkastuksia


Irak-keskustelussa useat EU-maat painottivat YK:n asetarkastajien paluun tärkeyttä. Tuomioja toivoi, että YK:n asetarkastuskomission Unmovicin edustajat voisivat palata Irakiin, koska se pohjustaisi YK:n tulevaa roolia sodanjälkeisessä Irakissa.

-Löytyipä jotain tai ei, Unmovicin raportointi on kuitenkin se, jolla on tarvittava kansainvälinen luotettavuus ja uskottavuus, Tuomioja sanoi.

Yhdysvallat ja Britannia perustelivat sotatoimia Irakia vastaan pitkälti maan joukkotuhoaseiden aiheuttamalla vaaralla. Toistaiseksi sellaisia ei ole löytynyt, vaikka taistelut on jo julistettu päättyneiksi.

Monet EU-maat suhtautuvat realistisesti siihen, että YK:n paluu alueelle vaatii oman aikansa. Tuomioja muistutti, että YK ei voi tässä vaiheessa mennä Irakiin korvaamaan liittokuntaa.

-Liittokunta vastaa miehittäjävaltiona turvallisuudesta. Tämä on pitempi prosessi, jossa etsitään tulevalle hallinnolle oikeutusta, jonka vain YK voi antaa, Tuomioja sanoi.

Britannian ulkoministerin Jack Straw'n mukaan YK:lla voisi olla merkittävä tehtävä mm. humanitaarisen avun jakelussa ja jälleenrakentamisessa sekä Irakin tukemisessa, kun se rakentaa uusia "demokraattisia instituutiota". Tuomiojan mukaan monet EU-maatkin katsovat Irakin kehitystä sillä silmällä, minkälaisia taloudellisia urakoita on mahdollista saada.

-Irak ei ole kuitenkaan mikään Itä-Timor tai Afganistan, jossa lähdetään täydestä nollapisteestä. Irak voi periaatteessa olla hyvinkin vauras maa, kun öljykauppa saadaan käyntiin ja öljytulot tulevat maan eduksi, Tuomioja huomautti.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat