Mainos

EU:n bioenergiatavoitteet uhkaavat metsien hiilinielua

Viimeisten 50 vuoden aikana Euroopan metsiin on sitoutunut hiilimäärä, joka vastaa kymmentä prosenttia hiilipäästöistä. Metsät ovat merkittävä hiilinielu, ja Suomessa niiden merkitys on vieläkin suurempi.

- Vuosina, jolloin hakkuut ovat pieniä, jopa 80 prosenttia Suomen hiilidioksidipäästöistä on voinut sitoutua meidän metsiimme, sanoo erikoistutkija Jari Liski Suomen ympäristökeskuksesta.

Johtavien eurooppalaisten alan tutkijoiden mielestä metsien hiilinielu on nyt uhattuna. Sitä uhkaavat EU:n tavoitteet lisätä bioenergian käyttöä. Tavoitteiden toteutuminen edellyttää hakkuiden huomattavaa kasvua ja se taas uhkaa tutkijoiden mukaan pienentää hiilinielun lähelle nollaa.

- Ei ole minun nähdäkseni riittävän kattavia laskelmia siitä, mikä kokonaisvaikutus bioenergian käytöllä on, kun muistetaan, että samanaikaisesti se vähentää metsien hiilinieluja, Liski jatkaa.

Tutkijan näkökulmasta hiilinielujen säilyttäminen olisi tärkeää, koska niiden avulla saamme lisäaikaa kehittää tehokkaita keinoja hiilidioksidipäästöjen vähentämiseen. Vaikka metsien kasvu onkin kiihtynyt ja hakkuumahdollisuudet kasvaneet, tutkija toppuuttelee hakkuuintoa.

- Kannattaisiko jättää osa siitä puusta metsään, jolloin metsät toimisivat vähintään yhtä tehokkaana hiilinieluna kuin nykyään tai ehkä vielä tehokkaampanakin.

Siihen kuinka paljon metsiä voi hakata ilman että hiilinielu vaarantuu, tutkija ei vielä ota kantaa. Hakkuiden pitäisi kuitenkin olla selvästi pienempiä kuin metsien vuotuinen kasvu.

- Kaikki metsät eivät ole samanlaisia. Jossakin voi olla järkevää keskittyä puuntuotantoon, toisaalla hiilen sitomiseen, jossain muualla bioenergian tuottamiseen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.