Mainos

EU:n asevientikielto Syyriaan päättyy

EU-maiden ulkoministerit ovat päättäneet jatkaa Syyrian vastaisia sanktioita vuodella, mutta EU:n asevientikielto Syyriaan päättyy.

Yöllä Brysselissä päättyneessä kokouksessaan päätettiin kuitenkin, ettei aseita viedä alueelle ainakaan ennen kesäkuussa Genevessä järjestettävää Syyrian rauhankonferenssia.

Yli 13 tuntia kestäneiden maratonneuvottelujen lopputulos selvisi myöhään yöllä Brysselissä, kun EU:n ulkoministeri Catherine Ashton tuli selvittämään tuskalla ja vaivalla aikaansaatua kompromissia.

Syyrian vastaisia sanktioita jatketaan vuodella. Ne koskevat kaupankäyntiä, rahoitus- ja kuljetussektoria, varojen jäädyttämistä ja syyrialaisten liikkumisen rajoittamista.

Sanktioista erotettiin kovaa kiistaa aiheuttanut asevientikielto, josta täsmennettiin, että mahdollinen asevienti suunnattaisiin kansalliseen koalitioon kuuluvalle oppositiolle sekä siviilien suojelemiseksi, ja että tarpeelliset varotoimet tarvitaan väärinkäytön estämiseksi.

Kaikki jäsenmaat, myös Britannia ja Ranska, sitoutuivat siihen, ettei aseita toimiteta Syyriaan tällä hetkellä, vaan että uusi tilannekatsaus tehdään elokuun alussa, kun Geneven rauhanneuvottelut ovat jo takanapäin.

Tällä muotoilulla Britannia saattoi sanoa, että asevientikielto on kumottu, mutta muille on tärkeää, että käytännössä aseita ei kuitenkaan lähde Syyrian oppositiolle ennen kuin nähdään, päästäänkö Genevessä minkäänlaiseen poliittiseen tulokseen. Britannian ja Ranskan mielestä myöhempien asetoimitusten uhka oppositiolle lisää painetta Al Assadille tulla Geneven kokoukseen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.