Mainos

EU:n asevienti tarkastelussa

EU:n ensimmäinen asevientiä koskeva raportti käsitellään tulevana maanantaina ulkoministerikokouksessa Luxemburgissa, minkä jälkeen raportti julkaistaan.
-Raportti on hyvin kattava, sanoi EU:n tavanomaisten aseiden vientiä käsittelevän työryhmän puheenjohtaja, lähetystöneuvos Heidi Schroderus-Fox tänään Helsingissä. Lähetystöneuvos Schroderus-Fox kertoi asiasta Kansalaisten turvallisuusneuvoston Katun järjestämässä kaksipäiväisessä kokouksessa, jonka aiheena ovat EU ja pienaseet. Katuun kuuluu noin 50 suomalaista kansalaisjärjestöä.

Kokoukseen osallistuu kansalaisjärjestöjen, tutkimuslaitosten ja hallitusten edustajia Euroopasta ja Afrikasta. Kokous liittyy Suomen EU-puheenjohtajuuteen. Kansalaisten turvallisuusneuvosto Katu toivoo EU:lta ja Euroopalta edelleen lisää puhtia pienaseiden tarjonnan rajoittamiseksi. Aseita tuottavissa rikkaissa maissa on pienaseista ylijäämää, ja ne joutuvat usein kehitysmaiden konfliktialueille. Pienaseita ovat esimerkiksi pistoolit, kiväärit, konepistoolit ja käsikranaatit. Niihin luetaan myös mm. kevyet panssaritorjunta-aseet, kannettavat ilmatorjuntajärjestelmät ja miinat - ylipäätään kaikki mitä raavas mies jaksaa kantaa.

Katu muistuttaa, että EU on Yhdysvaltojen jälkeen toiseksi suurin aseviejä maailmassa. Siten sen politiikka aseviennin ja erityisesti pienasetarjonnan rajoittamisen suhteen on oleellisen tärkeää.
-Samalla on myös tärkeää tarkastella sitä, mitä tehdä potentiaalisilla konfliktialueilla jo kierrossa oleville pienaseille ja miten aseiden keräämisohjelmat ovat toimineet, Katu lisää.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.