EU mukana myös unohdetuissa kriiseissä

Taifuuni Lupitin odotetaan iskevän Filippiinien pohjoisiin osiin lähiaikoina.

Euroopan komission humanitaarinen apu on jo valmiina auttamaan maata, jota erilaiset luonnonkatastrofit ja tulvat ovat piinanneet jo monia viikkoja.

- Olemme jo tarjonneet melko paljon apua alueella, joka parhaillaankin on tulvien vallassa. Meille on tärkeintä, että sadattuhannet kotinsa menettäneet ihmiset saavat suojaa ja apua, ennen kuin taudit leviävät nykyistäkin laajemmalle, kertoo humanitaarisen avun viestintäyksikön päällikkö Simon Hornell.

Euroopan komission humanitaarisen avun työ ei ole kovin tuttua suurelle yleisölle. Hornell kertookin, että yksi hänen työtehtävistään on tehdä sitä tunnetuksi.

- EU on maailman laajin humanitaarisen avun antaja erilaisissa kriisitilanteissa ympäri maailmaa. Toimintamme rahoitus tulee suoraan EU:n budjetista. Apua annetaan akuuttien kriisien lisäksi erilaisiin unohdettuihin katastrofeihin, eli sellaisiin, jotka eivät ole päivittäin mediassa, korostaa Hornell.

Euroopan komissio onkin huolissaan siitä, että apua ei tunnu riittävän näille unohdetuille kriiseille, vaikka ihmiset kärsivät niissä edelleen erittäin paljon.

- Esimerkiksi Kolumbiassa on ollut sisäisiä konflikteja jo vuosikausien ajan, ja miljoonat ihmiset ovat joutuneet pakenemaan kodeistaan. Myös Nepalin pakolaistilanne on huolestuttava - maassa on yli satatuhatta pakolaista, jotka ovat eläneet kansainvälisen avun varassa jo vuosia. Lisäksi myös läntisessä Saharassa sadattuhannet ihmiset odottavat pakolaisleireissä, että alueen poliittinen tilanne rauhoittuu.

Hornell kertoo, että näissä paikoissa ihmisille pyritään takaamaan perustarvikkeita ja lääkkeitä. Apu kulkee usein alueella toimivien järjestöjen, kuten Kansainvälisen Punaisen Ristin, kautta.

- Akuutin kriisiavun lisäksi teemme töitä katastrofien estämiseksi. Ilmastonmuutos vaikuttaa säähän ja lisää voimakkaiden luonnonilmiöiden esiintymistä. Mitä enemmän ennaltaehkäisevää työtä voidaan tehdä, sitä vähemmän rahaa kuluu kriisien jälkityössä. Ihmisiä pelastuu, kun he osaavat toimia ennen ja jälkeen katastrofin.

Lue myös:

    Uusimmat