Mainos

EU-ministerit sopuun Emu-kiistassa

EU-maiden valtiovarainministerit sopivat tänään kiistan vakaussopimuksesta, jonka tarkoitus on turvata budjettikuri Emun kolmannessa vaiheessa. Sopimus oli hetken vaarassa, kun Ranska viime viikolla ilmoitti vaativansa siihen täydentäviä, työllisyyttä korostavia toimia.

Työllisyydestä laadittiin vakaussopimukselle rinnakkainen päätöslauselma, jonka tarkkoja yksityiskohtia valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) ei halunnut kertoa ennen kuin pääministerit ovat niistä puhuneet.

Saksan aloitteesta syntyneen sopimuksen tarkoitus on turvata budjettikuri Emun kolmannessa vaiheessa. Se luo järjestelmän, jossa budjettikurista poikkeavat maat voivat joutua maksamaan EU:lle raskaita sakkoja.
-Vakaussopimukseen ei tehty mitään muutoksia, eikä sellaisista edes keskusteltu vakavasti, kertoi Niinistö.

Viime joulukuussa neuvoteltu sopimus oli vaarassa kaatua, kun Ranskan uusi sosialistihallitus viime viikolla ilmoitti vaativansa siihen täydentäviä, työllisyyttä edistäviä toimia. Saksa taas piti kiinni siitä, ettei EU:n budjettiin tule lisää varoja työllisyyshankkeisiin.

Rahapuoli jäi tänään epäselväksi, sillä päätökset käytettävissä olevista varoista jäivät vielä auki. EU-budjetissa jo olevien ylimääräisten varojen käyttämistä työllisyyshankkeisiin tutkitaan. Rahat piti alunperin palauttaa jäsenmaille.

-Mikäli me voimme vaikuttaa ja näiden varojen käytöstä voidaan sopia haluamme että niitä osoitetaan myös tutkimukseen ja kehitykseen, sanoi pääministeri Paavo Lipponen.

Osa tänään muovattua ratkaisua on, että Euroopan investointipankki EIP saa ohjeet alkaa lainoittaa pieniä ja keskisuuria yrityksiä, korkean teknologian, sekä ympäristöön ja terveyteen liittyviä hankkeita.

Niinistö oli tyytyväinen sopuun Emun reunaehdoista, mikä omalta osaltaan vahvistaa uskoa rahaliiton toteutumiseen.
-Emu ei ole mikään runsaudensarvi, mutta ilman Emua on vaikea nähdä miten voitaisiin toteuttaa tarvittavat rakennemuutokset joita työllisyyden edistäminen vaatii, Niinistö sanoi.

Samanaikaisesti EU-maiden johtajat jatkoivat neuvottelujaan EU:n perussopimuksen uudistamisesta. Sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikassa että poliisi- ja oikeusyhteistyössä eteneminen osoittautui vaikeaksi.

Työllisyys oma lukunsa

Tämänpäiväisten päätösten jälkeen työllisyys tulee nousemaan EU:n työssä entistä keskeisemmäksi. EU tulee mahdollisesti lokakuussa järjestämään työllisyydestä ylimääräisen huippukokouksen. Syksyn mittaan pohditaan myös tapoja koordinoida Emu-maiden taloustalopolitiikkaa tiukemmin, jotta uusia työpaikkoja luotaisiin mahdollisimman paljon.

Lisäpontta antaa EU:n perussopimukseen hyväksytty uusi työllisyysluku, jossa määrätään että EU vastaisuudessa ottaa työllisyyden edistämisen huomioon kaikissa toimissaan.

Ympäristönormit kiikastavat

Aamupäivällä johtajat hyväksyivät esitykset työllisyyden kirjaamisesta perussopimukseen, asiakirjajulkisuuden avartamisesta, kansanterveyden ja kuluttajansuojan edistämisestä.

Ainoa ensimmäisessä osassa auki jäänyt osa perussopimuksesta koski ympäristönormeja, ja EU-maiden oikeutta ylläpitää ja ottaa käyttöön muita tiukempia vaatimuksia ympäristönsuojelun nimissä. Tanskan parlamentti ei ole ollut esitykseen tyytyväinen, ja neuvotteluja jatkettiin Tanskan edustajien kanssa. Muut olivat valmiita hyväksymään ehdotuksen tiukemmasta ympäristötakuusta. Sen mukaan uusia tiukempia sääntöjä saadaan ottaa käyttöön jos niille löytyy tieteellinen perusta.

Vaikeimmat asiat, eli ulko- ja turvallisuuspolitiikka, komission koko, enemmistöpäätösten lisääminen ja äänten painotukset, jäivät illallisen keskusteluihin. Lipponen uskoi sovun EU:n uudesta perussopimuksesta syntyvän Amsterdamin kokouksessa.

Suomen ja Ruotsin WEU-aloite toteutuu

EU:n ja Länsi-Euroopan unioni WEU kehittävät rauhanturva- ja kriisinhallinnan yhteistyötä, mutta järjestöjen yhteensulauttaminen ei tule toteutumaan näkyvissä olevassa tulevaisuudessa.

Tyytyväinen pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ilmoitti tänään tämän Suomen ja Ruotsin ehdotuksen WEU:n käytöstä tulevan ratkaisuksi EU:n hallitustenvälisessä konferenssissa.
-On meidän yhteinen etumme, että EU voi toimia jos syntyy uusia Jugoslavian tai Albanian kaltaisia tilanteita. WEU:ta voi käyttää välineenä tilanteissa, joissa Yhdysvallat ei ole valmis lähettämään joukkojaan, sillä todennäköisesti Yhdysvallat tulee jatkossa olemaan entistä pidättyvämpi, Lipponen sanoi Amsterdamissa.

Asiaa ei ollut vielä keskusteluissa lopullisesti lyöty lukkoon, mutta Lipposen mukaan lopputuloksesta ei ole epäselvyyttä. WEU ei vain vielä ole valmis toimimaan.
-WEU ei ole juuri nyt muuta kuin toimisto Brysselissä. Paljon töitä on tehtävä, jotta se kykenisi järjestämään edes jonkinlaisia rauhanturvaoperaatioita. Me tulemme antamaan panoksemme tähän työhön, Lipponen sanoi.

Eurokolikkojen yhteinen ulkoasu ratkaistiin

EU:n valtiovarain- ja talousministerit ratkaisivat tänään tulevan EU-kolikkokilpailun voittajan Amsterdamissa. Kolikkosarjan yhteisen puolen on suunnitellut belgialainen Luc Luycx. Suppeassa mielipidetiedustelussa voittanut sarja sai erityisesti kiitosta italialaisilta ja suomalaisilta.

Pienimmissä kolikoissa yhteinen tunnus on oikeassa laidassa oleva maapallon kuva ja sivuttain kulkevat viivat ja tähtiä. 10-50 sentin kolikoissa on vasemmassa laidassa tyylitelty karttakuva Euroopasta. Suurimmissa eli 1 ja 2 euron kolikossa karttakuva on oikeassa laidassa. Myös näissä kolikossa on viivat, joiden päässä on tähdet. Kolikon toiselle puolelle tulee kansallinen tunnus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.