Mainos

EU-ministerit sopivat kalastuskiintiöistä

EU:n kalastusministerit ovat sopineet kalastuskiintiöistä ja kalastuspolitiikan uudistuksesta viisipäivää kestäneiden neuvottelujen jälkeen.

EU:n kalastusministerit ovat päässeet sopuun kalastuspolitiikan uudistuksesta ja ensi vuoden kalastuskiintiöistä, kertovat diplomaattilähteet Brysselissä.

Sopimukseen päästiin viimein eilen illalla, viisi päivää kestäneiden maratonneuvotteluiden jälkeen. Sopu syntyi EU:n puheenjohtajamaan Tanskan ehdottaman uuden kompromissiesityksen myötä.

Ministerit vetäytyivät aiemmin eilen suljettujen ovien taakse pyrkimyksenä puristaa kokoon sopimus. Kompromissisopimus merkitsee voimakkaita leikkauksia esimerkiksi turskan kiintiöihin. Uudistuksen tarkoituksena on estää kalakantojen ehtyminen.

Turskan kalastuskiintiöitä on määrä leikata Pohjanmerellä 45 prosenttia vuoden 2002 kiintiöistä, mikä on huomattavasti vähemmän kuin EU:n komission aiemmin ehdottama 79 prosentin leikkaus. Tutkijat ja ympäristönsuojelijat pitävät 45 prosentin leikkausta liian alhaisena. Heidän mukaansa se on kuolinisku Pohjanmeren turskalle.

Kalastuspäiviä rajoitetaan

Toisaalta myös kalastajat ovat vastustaneet voimakkaasti EU:n komission esitystä kalastuspolitiikan uudistamisesta. Kalastajien mukaan kiintiöiden rajut leikkaukset vievät heidät vararikkoon.

Uuden sopimuksen mukaan kalastajat saisivat laskea verkkonsa mereen vain yhdeksänä päivänä kuussa. Erityisesti Ranska ja Espanja ovat karsastaneet ehdotusta, koska niiden suuret kalastuslaivastot joutuisivat sen myötä seisomaan satamissa viikko toisensa jälkeen.

Yksi merkittävä uudistus koskee kalastuslaivastojen tukia ja ajanmukaistamista. Alle 400 tonnin alukset voivat nyt saada tukea aina vuoden 2004 loppuun asti. Lisäksi EU myöntää varoja kaikkien yli viisi vuotta vanhojen alusten ajanmukaistamiseksi.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.