Mainos

EU-ministerit puivat perustuslakia

EU:n ulkoministerit ovat tänään kokoontuneet keskustelemaan päätöksenteosta uuden perustuslain voimaantulon jälkeen. Pohdittavana ovat jäsenmaiden äänimäärät ministerineuvostossa.

EU-maiden ulkoministerit yrittävät löytää sopua jäsenmaiden äänimääriä koskevassa kiistassa.

EU:n perustuslakineuvottelut ovat jatkuneet tänään. EU-maiden ulkoministerien ovat keskustelleet ministerineuvoston äänestyksissä vaadittavista jäsenmaiden äänimääristä.

Viimevuotisen perustuslakiehdotuksen mukaan määräenemmistöpäätökset vaatisivat taakseen 60 prosentin enemmistön jäsenmaiden väestömäärästä. EU:n puheenjohtajamaan Irlannin mielestä väestökynnystä pitäisi kuitenkin nostaa. Kuudenkymmenen prosentin raja merkitsee, että kolme suurinta EU-maata Saksa, Ranska ja Britannia voisivat yhdessä estää päätöksen, vaikka kaikki muut 22 EU-maata kannattaisivat sitä.

Suomi ajaa mallia, jossa läpimenoon vaadittaisiin puolet jäsenmaista, joiden yhteenlaskettu asukasmäärä vastaisi samalla 50 prosenttia kaikista EU-kansalaisista. Suomi katsoo, että tämä malli ei suosisi suuria maita ja takaisi samalla sen, että päätöksiä syntyy.

Suomi on arvostellut Irlannin tapaa ottaa EU:n päätöksentekoon liittyvät kysymykset neuvotteluihin irrallisina toisistaan, koska se katsoo, että äänestyssäännöt, komission kokoonpano ja parlamentin paikkaluku pitäisi ratkaista yhtenä pakettina.

(MTV3-STT)

(Yhdeksän uutiset 24.05.2004)

Määräenemmistöpäätösten lisäksi EU:n ulkoministereitä puhuttaa kristinuskon asema.
(Huomenta Suomi 24.05.2004)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.