Mainos

EU-ministerit linjasivat omaa toimintaansa

Itävallan Salzburgiin kokoontuneet EU:n ulkoministerit keskittyivät alkuun unionin oman työn tehostamiseen siitä huolimatta, että Venäjän kriisin odotettiin lopulta nousevan lauantaina alkaneen epävirallisen kokouksen keskeiseksi aiheeksi.

Kovinkaan suuriin uusiin linjauksiin oman työn organisoinnissa ministerit eivät ole halukkaita lähtemään. Ulkoministeri Tarja Halosen mukaan keinot haetaan paremmasta itsekurista. Halosen mukaan esillä oli ulkoministereistä koostuvan yleisten asioiden neuvoston työn tehostaminen sekä suhteet muihin neuvostoihin.

Ratkaisua etsitään nyt työn tehokkuudesta keskittymällä todellisiin tuloksiin, huomautti Halonen. Myös työnjakoa on selkiytettävä. Keskustelua juuri yleisten asioiden neuvoston työstä ja vallasta on EU:n sisällä käyty pitkään, mutta kesäkuussa Cardiffin huippukokouksessa asia pulpahti jälleen voimallisemmin pintaan. Ulkoministerit ovat katsoneet, että päätöksenteko on hiljalleen hajautunut liikaa muille neuvostoille. Etenkin valtionvarainministerien sekä maatalousministerien neuvostojen merkitys on vahvistunut merkittävästi muun muassa EU:n tulevaisuusohjelmaa Agenda 2000:ta käsiteltäessä. EU:n komission puheenjohtaja Jacques Santer on vaihtoehtona esittänyt, että asioiden koordinointia, yhteensovittamista, hoitaisi uusi apulaispääministereistä koostuva elin. Tämän ajatuksen ulkoministerit ovat tyrmänneet.

Venäjä tärkein

Venäjän kriisin ulkoministerit ottivat käsittelyyn vasta myöhään lauantai-iltana. Työjärjestys meni puheenjohtajamaan Itävallan toivomalla tavalla, vaikka muun muassa Saksa ja Britannia olisivat halunneet asian nostamista ensimmäiseksi aiheeksi. Venäjän poliittisen ja taloudellisen kriisin käsittelyä on pohjustettu viime päivinä EU:n rahapoliittisessa sekä poliittisessa komiteassa.

Britit ilmoittivat puolestaan lauantaina, että ensi viikolla pidetään Lontoossa keskeisistä teollisuusmaista koostuvan G-7:n virkamiestasoinen kokous, joka paneutuu Venäjän tilanteeseen. Ulkoministerien kannanoton odotettiin valmistuvan myöhään lauantai-iltana tai sunnuntaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.