Mainos

EU-ministerit etsivät Jyväskylässä voiteluainetta talouskitinään

Ratkaisumallia Euroopan talouden kitiseviin rattaisiin haettiin tutkimus- ja kehitystoiminnasta ja innovaatioista.

Kaunis kesäaurinko ei päässyt juuri todistamaan EU-maiden kilpailukykyministerien vierailua Jyväskylässä, sillä arvovieraiden päivä sujui tiukasti sisätiloissa. Jyväskylän Paviljonkiin kokoontuneet ministerit ja virkamiehet pohtivat koko päivän ratkaisuja, joilla saataisiin vauhtia unionin verkkaiseen talouskehitykseen.

Tiukkaan pohdintatyöhön on syytäkin, sillä vuonna 2000 laadittu Lissabonin strategia ei ole tuonut toivottua puhtia unionimaiden talouteen, vaan kehitys on ollut lähinnä päinvastaista.

- Tuottavuuskehityksellä mitaten Lissabonin strategian viiden ensimmäisen vuoden aikana ero tärkeimpiin haastajiimme kasvoi entisestään, kokouksessa puhetta johtanut kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen muistutti avaussanoissaan.

Aineksia EU-ministereiden pohdiskeluille tarjosivat kokoukseen poikkeuksellisesti kutsutut ulkopuoliset alustajat. Talouselämän terveisiä ministerijoukolle toivat muun muassa Nokian ja Shellin hallitusten puheenjohtaja Jorma Ollila ja Sitran yliasiamies Esko Aho.

Puhujat olivat vahvasti yhtä mieltä siitä, että kaivattu voiteluaine Euroopan talouden kitiseviin rattaisiin löytyy tutkimus- ja kehitystoiminnasta ja innovaatioista.

Komissaarit kiittelivät

Jäsenmaiden ministerien ja virkamiesten ohella Jyväskylässä vierailivat myös EU-komissaarit Charlie McCreevy, Janez Potocnik ja Günther Verheugen. Komissaarit kiittelivät laveasti sitä, että Suomi on puheenjohtajuuskaudellaan ottanut innovaatiot yhdeksi pääteemoistaan.

Myös Jyväskylän kokouksen epämuodollinen ja mutkaton ilmapiiri saivat kiitosta.

Yrittäjyys- ja teollisuusasioista vastaava saksalainen Verheugen arvioi puheenvuorossaan, että Euroopalla on asenneongelma innovaatioiden suhteen.

- Globalisaation ja väestön ikääntymisen myötä Euroopassa on vallalla epävarmuus ja pelko, mutta ei kykyä muutokseen, Verheugen pohdiskeli ja kaipaili Eurooppaan innokkaampaa yrittäjähenkisyyttä.

Verheugen uskoo, että Suomen esille nostama innovaatioteema saa jatkoa myös seuraavalla Saksan puheenjohtajakaudella.

- Innovaatioista on tultava jatkuva poliittinen tavoite Euroopalle, Verheugen summasi.

Tilastovertailut unholaan

Keskeinen käsite Jyväskylän keskusteluissa oli kysyntävetoinen innovaatiopolitiikka. Innovaatioista puhuttaessa usein vertaillaan eri maiden tutkimus- ja kehityspanoksia, mutta Esko Ahon mielestä tällainen keskustelu ei ole mielekästä.

EU:n tavoitteena on ollut, että jäsenmaiden bruttokansantuotteesta kolme prosenttia suuntautuisi tutkimus- ja kehitystoimintaan, mutta toistaiseksi vain Ruotsi ja Suomi ovat saavuttaneet tämän tavoitteen.

Ahon mielestä tilastolukujen vertailun sijaan olisi tärkeämpää luoda innovaatioille otolliset markkinaolosuhteet.

- Sen sijaan, että sokeasti jahdataan tutkimus- ja kehityspanostustavoitteita, meidän on kannustettava teollisuutta investoimaan Eurooppaan, Aho painotti.

Jyväskylän huomenna jatkuva tapaaminen on niin sanottu epävirallinen ministerikokous, jossa ei ole tarkoitus tehdä päätöksiä, vaan keskustella politiikan perusteista.

Kokouksen epävirallisuus saattoi osaltaan aiheuttaa sen, että vain murto-osa EU-maista lähetti paikalle ministeritason edustajan. Enemmistöä maista edusti varaministeri tai korkea virkamies.

Kilpailukykyministerien kokoukset saavat pian jatkoa, sillä puheenjohtaja Pekkarinen kertoi tänään kutsuneensa ministerineuvoston seuraavan kerran koolle jo 24. heinäkuuta Brysseliin. Tuolloin on tarkoitus keskustella ministerineuvoston kannasta EU:n tutkimuksen seitsemänteen puiteohjelmaan.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.