Mainos

EU-ministereiltä lausunto Lähi-idän politiikasta

EU-maiden ulkoministerit katsovat, että Israelin vetäytyminen Gazan palestiinalaisalueilta voisi edistää rauhaa. Lähi-idän rajamuutoksia ministerit eivät hyväksy, jolleivat sekä Israel että palestiinalaiset tue hanketta.

EU uskoo, että Israelin vetäytyminen Gazasta parantaisi tiekarttana tunnetun rauhansuunnitelman mahdollisuuksia. Vetäytyminen olisi merkittävä askel kohti tiekarttaa, Irlannin Tullamoressa kokoontuneet unionin ulkoministerit sanoivat yhteisessä lausunnossaan.

Lausunnossaan ulkoministerit tähdentävät kuitenkin, ettei Euroopan unioni ole muuttanut kantaansa Lähi-idän rajamuutoksista. EU ei edelleenkään hyväksy muutoksia ennen vuotta 1967 vallinneisiin rajoihin, elleivät osapuolet muuta sovi, ulkoministerit totesivat.

Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti nousi kansainvälisen keskustelun aiheeksi jälleen keskiviikkona, kun Yhdysvaltain presidentti aiheutti hämmennystä tukemalla Israelin pääministeri Ariel Sharonin yksipuolista ehdotusta siitä, että osa Gazan siirtokunnista tyhjennetään. Bush antoi myös tukensa sille, etteivät palestiinalaiset pakolaiset voi palata entisille mailleen Israelin puolelle, vaan heidän pitää asettua tulevan Palestiinan valtion alueelle.

Ulkoministereiden tänään antama lausunto onkin sovitteleva ele kohti Yhdysvaltoja. EU totesi jo keskiviikkona, että se vastustaa yksipuolisia rajamuutoksia Lähi-idässä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.