Mainos

EU miettii Venäjä-pakotteita – Suomessa pelätään pahinta

23:49

Monissa Venäjälle kauppaa tekevissä suomalaisyrityksissä pelätään mahdollisten EU-pakotteiden vaikutusta kaupankäynnille.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen mukaan Ukrainan tilanne heikentää jo nyt merkittävästi kaupankäyntiä Venäjällä.

Kälviäläisen venevalmistaja Linex-Boatin liikevaihdoista 35 - 40 prosenttia tulee Venäjältä. Puheet EU:n mahdollisista suorista kaupparajoituksista saavat yrityksen toimitusjohtajan ihmettelemään.

– Jos ajatellaan koko Suomen kannalta pitäisi mieluummin puhua siitä millä tavalla voidaan auttaa Venäjää ja EU:ta lähentymään näissä keskusteluissa. Ja tavallaan sanoutua irti siitä jyrkästä EU - USA kannasta, mikä tällä hetkellä on, Olli Lindkvist sanoo.

– Meillä on noin 65 työntekijää plus alihankkijat eli ehkä noin 100 ihmistä tekee meidän veneitä. Sitä kautta noin 30 hengen työpaikka on suoraan kiinni Venäjänkaupasta. Siinä mielessä sillä on tälle alueelle tosi suuri merkitys, Lindkvist jatkaa.

Tilanne jo nyt haastava

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitos tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen ei usko EU:n asettavan laajoja talouspakotteita, joissa esimerkiksi suomalaisyritysten kaupankäyntiä Venäjälle rajoitettaisiin.

– Pitäisin sellaista tilannetta hyvin, hyvin kummallisena. En usko, että näin tulee tapahtumaan, Korhonen vastaa MTV Uutisten haastattelussa.

Korhosen mukaan suurempi ja kaupankäyntiä jo nyt haittaava ongelma on Ukrainan tilanteesta kumpuava epävarmuus.

– Korot ovat nousseet ja pankkien väliset markkinat on vähän jäätyneet. Vaikka kaupat syntyisivät, sieltä on vaikea saada kaupoille rahoitusta. Se on itseasiassa Suomelle se ikävämpi asia tällä hetkellä.

– Kyllä se näkyy yritysten tunnelmissa. Kauppoja on vaikea rahoittaa ja jossain vaiheessa se alkaa näkymään jo kauppavirroissa, Korhonen sanoo.

Matkustuspakotteita maanantaina?

EU aikoo todennäköisesti määrätä Venäjän vastaisia pakotteita tulevana maanantaina. Tuolloin, toisen vaiheen pakotetoimiin lukeutuisivat venäläisille suunnatut matkustusrajoitukset ja varojen jäädyttämiset.

Nämä pakotteet koskisivat tiettävästi kuitenkin vain tiettyä ja tarkoin rajattua joukkoa. Suomen ulkoministeriöstä kerrotaan MTV Uutisille, että tavallisia kansalaisia ei ole missään nimessä tarkoitus matkustuspakotteilla rankaista.

Kolmannessa vaiheessa tulisivat mahdolliset talouspakotteet, joiden sisällöstä ei ole tietoa.

– Kauppapakotteiden skaala on niin laaja, että sitä on vaikea spekuloida mitä mietitään. Niin kauan kuin niistä ei tiedetä, niin sitä ei pysty sen tarkemmin sanomaan. Tässä vaiheessa en laajoihin talouspakotteihin usko, tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen sanoo toistamiseen. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja