Mainos

EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeudet kiristyvät

EU-maista tulevien turvapaikanhakijoiden oikeuksia vastaanottopalveluihin ja toimeentulotukeen aiotaan kiristää lakimuutoksen avulla.

Muihin EU-maihin verrattuna Suomeen on tullut viime vuosina paljon bulgarialaisia ja romanialaisia turvapaikanhakijoita. Jos he saavat kielteisen päätöksen kansainvälistä suojelua koskevaan hakemukseensa, heidän on nykyisen lain mukaan poistuttava maasta 30 päivän kuluttua. Kyseisen ajan he saavat nostaa toimeentulotukea ja majoittua vastaanottokeskuksessa. Hallitus esittää eduskunnalle, että kyseiset hakijat saataisiin poistumaan maasta jo viikon kuluessa päätöksestä.

Muutoksen tavoitteena on vähentää perusteettomia turvapaikkahakemuksia. Lakimuutoksella halutaan myös vähentää valtiolle vastaanotosta koituvia kustannuksia.

Joissakin EU-maissa unionin kansalaisilla ei ole lainkaan oikeutta vastaanottopalveluihin tai muihin sosiaalietuihin turvapaikkahakemusten käsittelyaikana. Suomessa käytäntöön ei haluta siirtyä, koska kaikkien hakijoiden halutaan olevan helposti tavoitettavissa poliisin turvapaikkatutkintaa ja päätöksistä tiedottamista varten.

(MTV3 - STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja