EU-mailla ankara vääntö Syyrian asevientikiellosta

EU-maat hakivat maanantaina vaikeimman kautta sopua Syyrian asevientikiellon purkamisesta.

Erimielisyyttä oli kuitenkin jopa siitä, tarvitseeko EU-maiden löytää yhteistä linjaa ja pitää yllä yhteisiä pakotteita Bashar al-Assadin hallintoa vastaan.

Keskeisenä kiistakysymyksenä oli, millä tavalla aseiden viennin mahdollistaminen vaikuttaisi ensi kuulle suunniteltujen Geneven rauhanneuvottelujen onnistumiseen.

– On tärkeää osoittaa, että olemme valmiita muuttamaan aseidenvientikieltoa antaaksemme selkeän signaalin al-Assadin hallinnolle, että sen pitää neuvotella vakavissaan, Britannian ulkoministeri William Hague sanoi.

Toisella puolella on kysytty, onko uusien rauhanneuvottelujen alla viisasta suoranaisesti uhata al-Assadin hallintoa sillä, että EU-maat ovat valmiita tukemaan oppositiota jopa aseellisesti

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) ei kuitenkaan uskonut, että neuvottelujen kohtalo olisi suoranaisesti EU:n päätöksestä kiinni.

– On tietysti erilaisia tulkintoja siitä, millaisilla päätöksillä kokousta voitaisiin parhaiten edistää. Mutta lähden siitä, että se ei ole kuitenkaan tästä päätöksestä kiinni.

Suomi ja Itävalta yhteisrintamassa

Ranska ja Britannia ovat pitkin kevättä ajaneet vientikiellon purkamista. Vastustajien leirin johtohahmoksi nousi Brysselissä Itävalta, jonka kanssa tiukalla linjalla olivat Suomi, Ruotsi, Tshekki ja Romania.

Vastustajat katsovat, että ratkaisua Syyrian tilanteeseen voidaan hakea vain neuvotteluteitse, ei aseita viemällä. Vaarana on myös, että aseet päätyisivät ääriryhmien käsiin.

– Mielestäni EU:n on pysyttävä linjassaan. Olemme rauhan yhteisö, ja haluamme sellaisena myös pysyä, perusteli Itävallan ulkoministeri Michael Spindelegger.

Loput EU:n 27 jäsenmaasta asettuvat kannoissaan välimaastoon ja toivovat kompromissin löytyvän. Esillä oli monenlaisia malleja, esimerkiksi pakotteiden jatkaminen tällä erää vain kuukauden määräajaksi. Britannia väläytti kuitenkin hyvissä ajoin, että se hyväksyisi mieluummin EU:n yhteisten pakotteiden raukeamisen kokonaan kuin pyörtäisi kantansa.

Oppositio vetosi aseiden saamiseksi

Syyrian pääoppositioryhmä vetosi EU-maihin kiellon purkamiseksi. Pääoppositioryhmän edustaja sanoi ihmisten odottaneen kuukausia päätöstä, joka mahdollistaisi aseiden saannin.

– Ihmiset Syyrian sisällä pyytävät jatkuvasti aseita suojellakseen itseään, pääoppositioryhmän edustaja Khaled al-Saleh perusteli.

Taisteluita käytiin maanantaina pääkaupunki Damaskoksen ja strategisesti tärkeän Qusairin rajakaupungin alueilla. Kiivaita hyökkäyksiä on pidetty Assadin hallinnon voimannäyttönä ennen ensi kuulle kaavailtuja rauhanneuvotteluja.

Yhdysvaltain ja Venäjän ulkoministerit pohjustivat kokousta tapaamisessaan Pariisissa myöhemmin maanantai-iltana. Neuvottelut ovat ensimmäinen rauhaa hakeva diplomaattinen ponnistus lähes vuoteen.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat