Mainos

EU-maiden parlamenttien puhemiehet Helsingissä

EU-maiden kansalliset parlamentit haluavat lisätä yhteistyötä Euroopan unionin kanssa. Parlamentaarikot valittavat sitä, etteivät he saa tarpeeksi tietoa EU:ssa valmisteilla olevista päätöksistä. Helsinkiin kokoontuneet parlamenttien puhemiehet haluavat myös lisätä EU:n oman parlamentin valtaa.

Eri maiden parlamentit ovatkin kuin kuorossa valittaneet sitä, kuinka vähän ne saavat tietoa EU:lta Brysselissä valmisteltavista päätöksistä. Tässä suhteessa Suomen eduskunta on poikkeus: meillä ministerit käyvät lähes joka viikko kertomassa kansanedustajille EU-kuulumisia, kun taas monien muiden maiden parlamentaarikot saavat tyytyä tiedonmurusiin.

Mutta kun kaikki eivät voi belgialaisten parlamentaarikoiden tavoin kävellä kadun yli etsimään tietoa, haluavat parlamentit lisätä yhteistyötä EU:n kanssa. Sitä varten on jo olemassa epävirallinen yhteistyöelin, jonka toimintaa halutaan nyt tehostaa.

Sen sijaan parlamentit eivät halua kilpailla EU:n ainoan demokraattisesti valitun elimen, Euroopan parlamentin kanssa, vaan lisätä sen valtaa. Itsellään kansalliset parlamentit haluavat edelleen pitää päätösvallan alueellisissa asioissa.

Huomenna puhemiehet matkustavat Tallinnaan ja tutustuvat Viron parlamenttiin Riikikoguun.
(MTV3/Irmeli Seipäjärvi)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.