EU-maiden parlamenttien puhemiehet Helsingissä

EU-maiden kansalliset parlamentit haluavat lisätä yhteistyötä Euroopan unionin kanssa. Parlamentaarikot valittavat sitä, etteivät he saa tarpeeksi tietoa EU:ssa valmisteilla olevista päätöksistä. Helsinkiin kokoontuneet parlamenttien puhemiehet haluavat myös lisätä EU:n oman parlamentin valtaa.

Eri maiden parlamentit ovatkin kuin kuorossa valittaneet sitä, kuinka vähän ne saavat tietoa EU:lta Brysselissä valmisteltavista päätöksistä. Tässä suhteessa Suomen eduskunta on poikkeus: meillä ministerit käyvät lähes joka viikko kertomassa kansanedustajille EU-kuulumisia, kun taas monien muiden maiden parlamentaarikot saavat tyytyä tiedonmurusiin.

Mutta kun kaikki eivät voi belgialaisten parlamentaarikoiden tavoin kävellä kadun yli etsimään tietoa, haluavat parlamentit lisätä yhteistyötä EU:n kanssa. Sitä varten on jo olemassa epävirallinen yhteistyöelin, jonka toimintaa halutaan nyt tehostaa.

Sen sijaan parlamentit eivät halua kilpailla EU:n ainoan demokraattisesti valitun elimen, Euroopan parlamentin kanssa, vaan lisätä sen valtaa. Itsellään kansalliset parlamentit haluavat edelleen pitää päätösvallan alueellisissa asioissa.

Huomenna puhemiehet matkustavat Tallinnaan ja tutustuvat Viron parlamenttiin Riikikoguun.
(MTV3/Irmeli Seipäjärvi)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat