EU-maiden naiset tienaavat 17 prosenttia miehiä vähemmän

EU-maiden naisten keskituntipalkka ennen veroja on 17 prosenttia pienempi kuin miehillä.

Ero johtuu paljolti siitä, että naiset työskentelevät huonommin palkatuilla aloilla kuin miehet, mutta myös palkkasyrjinnästä eli siitä, että naiset saavat samasta työstä huonompaa palkkaa kuin miehet. Näin arvioi EU-komissio, joka käynnisti tiistaina kampanjan sukupuolten välisen palkkaeron poistamiseksi.

Elokuuhun asti jatkuvan kampanjan kohteena ovat EU-maiden kansalaiset, työnantajat ja työntekijät. Kampanjan avulla tuodaan esiin hyviä käytäntöjä palkkaeron torjumiseksi eri puolilta Eurooppaa.

Tasa-arvoasioista vastaava komissaarin Vladimir Spidlan mielestä talouskriisin koettelemissa EU-maissa ei ole varaa syrjiä ketään.

- Syrjintä luo tehottomuutta. Ja juuri tällaisina aikoina meidän tulisi olla tehokkaimmillamme, Spidla sanoi kampanjan käynnistämistilaisuudessa.

Italia ja Viro ääripäinä

Suomessa naisten keskituntipalkka on komission tilastojen mukaan 20 prosenttia miesten keskituntipalkkaa pienempi. EU:n keskiarvoa suurempi palkkaero johtuu komission tiedottajan Chantal Hughesin mukaan Suomen naisten korkeasta työllisyysasteesta ja huonosti palkattua osa-aikatyötä tekevien naisten suuresta määrästä.

Hughesin mukaan Suomen työmarkkinat ovat myös varsin jyrkästi eriytyneet naisten ja miesten ammatteihin.

- Kokonaisuutena katsoen Suomi on kuitenkin yksi tasa-arvoasioiden edelläkävijöistä Euroopassa. Palkkaeron suuruus on vain yksi mittari, eikä se kerro koko totuutta yhteiskunnan tasa-arvoisuudesta, Hughes sanoi.

Suomi saa osakseen huomiota EU-komission teettämässä kampanjavideossa, jossa tasa-arvoisen palkkapolitiikan esimerkiksi on otettu Neste Oil ja sen Sköldvikin jalostamo.

Pienin ero naisten ja miesten keskituntipalkassa on Italiassa, missä eroa on vain reilut neljä prosenttia. Hieman yllättävä tulos johtuu Hughesin mukaan naisten alhaisesta työllisyysasteesta Italiassa. Töissäkäyvistä italialaisnaisista keskimääräistä suurempi osa työskentelee hyvinpalkatuissa työtehtävissä, mikä pienentää palkkaeron Euroopan pienimmäksi.

Suurin ero naisten ja miesten keskituntipalkassa on komission mukaan Virossa, missä eroa on hieman yli 30 prosenttia.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat