Mainos

EU-maiden lentoliikenne päästökaupan piiriin 2012

Pääosa päästöoikeuksista jaetaan lentoyhtiöille ilmaiseksi, osa myydään niille huutokaupalla.

Lentoliikenteen päästökauppa aloitetaan kaikilla EU:n sisäisillä sekä EU:n ja kolmansien maiden välisillä reiteillä vuonna 2012. Päästökauppa koskee kaikkia EU:n alueelta lähteviä ja sinne saapuvia koneita.

EU:n ympäristöministerit ovat päässeet asiasta sopuun ympäristöneuvostossa Brysselissä. Seuraavaksi asia etenee Euroopan parlamentin käsittelyyn.

Vuonna 2012 lentoliikenteen päästöoikeuksien kokonaismäärä on vuosien 2004, 2005 ja 2006 päästöjen keskiarvo. Päästöoikeuksista 90 prosenttia jaetaan lentoyhtiöille ilmaiseksi jakomenetelmällä, jossa määräävät tekijät ovat koneen täyttöaste ja tonnikilometrit.

Loput 10 prosenttia päästöoikeuksista myydään lentoyhtiöille huutokaupalla. On mahdollista, että huutokaupan osuutta nostetaan tulevaisuudessa asteittain.

EU on halunnut lentoliikenteen mukaan päästökauppaan, koska alan osuus hiilidioksidipäästöistä nousee koko ajan.

Tiilikainen tyytyväinen

Ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on tyytyväinen lentoliikenteen päästökaupasta syntyneeseen sopuun.

Tiilikaisen mukaan ongelmaksi jää kuitenkin edelleen se, etteivät EU:n ulkopuoliset maat ole sitoutuneet lentojen päästökauppaan.

Ministeri painottaakin, että EU-komission ja unionin jäsenmaiden on työskenneltävä sen puolesta, että lentojen päästökauppa laajenee myös unionin ulkopuolelle.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.