Mainos

EU-maiden budjettikannat yhä kaukana toisistaan

EU-maiden budjettikannat ovat edelleen hyvin kaukana toisistaan huippukokouksen avauspäivän jälkeen.

EU-johtajat keskeyttivät seuraavien seitsemän vuoden rahoitusraamia ratkovat neuvottelut puolen yön maissa. Jäsenmaat vetäytyivät keskipäivään asti arvioimaan EU-presidentti Herman Van Rompuyn laatimia viimeisimpiä muutosehdotuksia. Rompuyn mukaan tähtäimessä on "kohtuuden budjetti", joka kuitenkin katsoo tulevaisuuteen ja talouskasvuun.

Ehdotus on kokonaiskooltaan suunnilleen samaa tasoa kuin edellinen, joka leikkasi komission alun perin esittämästä 1030 miljardin kehyksestä noin 80 miljardia. Leikkauksia on kuitenkin kohdennettu hieman eri tavalla.

Reipasta keskustelua on odotettavissa kokonaistason lisäksi ainakin maksualennuksista, joita on Britannialla ja muutamilla muilla nettomaksajamailla.

EU-parlamentin puhemies Martin Schultz arvioi jäsenmaiden olevan jopa niin erimielisiä, ettei sopua löydy. Hän muistutti, että parlamentin enemmistö vastustaa leikkauksia komission esitykseen.

– Mitä kauemmas esityksestä mennään, sen vaikeampaa on löytää parlamentista enemmistö, Schultz sanoi. Hän totesi erityisesti Britannialla olevan tiukoista kannoistaan hyvin vähän liikkumavaraa.

Suomi on Britannian tavoin ajanut EU-komission alkuperäiseen esitykseen leikkauksia, mutta maltillisemmin. Suomelle tärkeää on samalla säilyttää omat tärkeät maatalous- ja aluetuet.

Myös Saksan liittokansleri Angela Merkel arvioi uutistoimisto AFP:lle, ettei sopua raamista välttämättä synny tämän viikon neuvotteluissa.

(MTV3 - STT)

Katso pääministeri Jyrki Kataisen kommentit (kok.):

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.