EU-maat yhdessä kohti uutta matkapuhelinteknologiaa

EU:n televiestintäministerit hyväksyivät tänään yhteiset suunnitelmat kolmannen sukupolven matkapuhelinjärjestelmän UMTS:n käyttöönotosta. EU-maiden on määrä luoda yhteiset toimilupakäytännöt vuosituhannen vaihteessa eli kaksi vuotta ennen kuin uudet laajakaistatekniikkaa hyödyntävät kännykät tulevat markkinoille. Suunnitelmat menevät vielä Euroopan parlamentin käsittelyyn, jonka jälkeen ne voidaan vahvistaa.

Liikenneministeri Matti Auran (kok.) mukaan ministerit olivat UMTS:n käyttöönoton aikatauluista ja järjestelyistä varsin yksimielisiä, ainoastaan Italia harasi vastaan. Maa vaatii lisää soveltamisaikaa.
-Homma ei Italiaan kaadu, koska kyseessä on määräenemmistöpäätös. Aikataulussa pysyminen on tärkeää Euroopan kilpailukyvyn kannalta, joten Italia saa edetä omaa tahtiaan, Aura totesi.

UMTS kykenee välittämään multimediapalveluja, videokuvaa ja suuria tietomääriä tavalla, johon nykyinen tekniikka ei pysty. Se sallii lisäksi maanpäällisten järjestelmien ja satelliittijärjestelmien yhdistämisen samaan palveluun. Uuden järjestelmän puhelimet toimivat rinnakkain nykyisten gsm- ja nmt-puhelinten kanssa.

UMTS:n standardien laatiminen kesken

EU-maiden on määrä vuosituhannen vaihteeseen mennessä yhdenmukaistaa UMTS:n toimilupamenettelyt. Lisäksi niiden tulee varmistaa, että UMTS:lle on ajallaan käytössä riittävät taajuudet. Suomelle nämä kysymykset eivät tuota erityisiä ongelmia. Sen sijaan esimerkiksi Ranskassa ja Italiassa UMTS:lle varatut taajuusalueet ovat muussa käytössä. Ranskassa tiellä on armeija, Italiassa televisio. Tajuuksien harmonisointi jäänee Euroopan posti- ja telehallintojen yhteistyökonferenssin CEPT:n harteille.

UMTS:n standardien laatiminen on eräiden teknisten yksityiskohtien osalta yhä kesken. Työ tapahtuu Euroopan telekommunikaatioalan standardisointijärjestö Etsissä. Suomi pitää tärkeänä, että standardit saadaan mahdollisimman nopeasti valmiiksi. Tammikuun lopussa Etsissä saatiin aikaan päätös vaikeimmasta kysymyksestä, ilmarajapintaan liittyvästä standardista. Se rakentuu pitkälti Nokian ja Ericssonin kehittämään koodijakoiseen W-CDMA-teknologian varaan.

Lue myös:

    Uusimmat