Mainos

EU-maat viemässä Irania YK:n turvallisuusneuvostoon

Ydinneuvotteluissa Iranin kanssa ei ole saatu aikaan edistystä.

EU-maat ovat yrittäneet jälleen kovistella Irania luopumaan ydinohjelmastaan. Tulosta Brysselissä käydyissä neuvotteluissa ei ole tullut.

Britannian, Saksan ja Ranskan edustajat viestittivät keskusteltuaan Iranin viranomaisten kanssa, että neuvotteluissa ei edelleenkään ole tullut esille uusia ratkaisuja.

Sen sijaan nyt on EU-kolmikon mukaan aika viedä Iran YK:n turvallisuusneuvostoon, jossa sille voitaisiin langettaa sanktioita. Kansainvälisen atomienergiajärjestö IAEA:n on määrä kokoontua pohtimaan asiaa torstaina.

-Neuvotteluprosessi on tullut umpikujaan ja turvallisuusneuvostoa tarvitaan varmistamaan, että IAEA:n vaatimuksia kunnioitetaan, Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy sanoo.

Douste-Blazyn mukaan neuvottelut Iranin kanssa voidaan kylläkin aloittaa uudelleen,

EU-maiden ja Yhdysvaltain ajaman turvallisuusneuvostokäsittelyn edessä on kuitenkin yhä esteitä. Venäjä ja Kiina eivät ole lämmenneet otteiden tiukentamiselle ja mahdollisille pakotteille. Syyksi on arveltu muun muassa maiden pelkoa siitä, että sanktiot vahingoittaisivat niiden taloussuhteita.

EU-kolmikko ja Yhdysvallat valmistautuvatkin jälleen taivuttelemaan Kiinaa ja Venäjää, kun osapuolet kokoontuvat illalliselle Lontooseen. Mukana ovat kaikki turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet, joilla on veto-oikeus neuvoston päätöksiin.

-Varmastikin, toivoakseni, pääsemme tänä iltana yksimielisyyteen, Britannian ulkoministeri Jack Straw muotoili.

-EU-kolmikko on nyt vahvasti sitä mieltä, että meidän täytyy tehdä tärkeitä päätöksiä.

EU-kolmikon on määrä valmistella keskustelujen pohjalta omaa päätöslauselmaluonnostaan IAEA:lle.

Venäjä on esittänyt, että Iranin ydinohjelmaa tulisi käsitellä turvallisuusneuvostossa vain keskustelun muodossa ja palauttaa asia tämän jälkeen takaisin IAEA:lle. Lisäksi Venäjä on ehdottanut, että se voisi rikastaa uraania Iranille sen varmistamiseksi, että Iran ei voi käyttää ydinohjelmaansa sotilaallisiin tarkoituksiin.

Tänään kiistaan otti kantaa myös EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana, jonka mukaan Iran joutuu turvallisuusneuvostoon, ellei se keskeytä ydinohjelmaansa.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.