Mainos

EU-maat valmiita ottamaan Kosovon hallintooonsa

Euroopan unioni voisi ottaa vastuulleen Kosovon siviilihallinnon, mikäli rauhansuunnitelmasta syntyy sopu. Saksan liittokansleri Gerhard Schröder selosti tänäiltana unionimaiden johtajien käymää Kosovo-keskustelua, ja sanoi, että ajatuksella on takanaan EU-johtajien yksimielinen tuki.

Schröder muistutti samalla EU-maiden vaativan, että kaikki pakolaiset saavat palata kotiin, Serbia vetää Kosovosta pois sotilas- ja poliisivoimansa ja maakunnassa pidetään vapaat ja demokraattiset vaalit.

Kosovoon olisi myös muodostettava uudet poliisivoimat, joiden koostumukseen vaikuttaisi eri kansanryhmien koko. Rauhan säilymistä valvoisi kansainvälinen joukko, mutta Schröder ei täsmentänyt kenen johdossa tämä toimisi. YK:n pääsihteeri Kofi Annan piti tervetulleina kaikkia pyrkimyksiä diplomaattisen ratkaisun etsimiseksi.

Annan oli aikaisemmin väläytellyt ajatusta, että hän lähtisi itse Belgradiin tapaamaan Jugoslavian presidenttiä Slobodan Milosevicia, mutta ilmoitti nyt, ettei asia ole ajankohtainen. -Minulla ei ole suunnitelmia lähteä Belgradiin, Annan sanoi. Annan ilmoitti aikovansa jatkaa ja tehostaa neuvottelutyötään, mutta ei suostunut paljastamaan miten hän niitä jatkaa.
-Joitakin neuvotteluja on käytävä kameroilta piilossa, Annan sanoi. Presidentti Martti Ahtisaari tukee ajatusta tehdä Kosovosta EU:n suoja-alue, protektoraatti.
-Kansainvälinen hallinto alueelle pitää saada ja EU on valmis vastaanottaman vastuun hallinnosta. Se on ainoa mahdollisuus saada alueelle demokraattiset olot ja palauttaa ihmisoikeudet, Ahtisaari sanoi neuvottelujen jälkeen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.