EU-maat valmiita ottamaan kiinalaispakolaisia Hongkongista

EU-maat ovat suhtautuneet myönteisesti Hongkongin kuvernöörin pyyntöön ottaa vastaan kiinalaisia demokratia-aktivisteja ennen kesäkuun lopussa tapahtuvaa vallansiirtoa Kiinalle. -Ymmärtääkseni EU-maiden reaktiot tähän kysymykseen ovat olleet hyvin myönteisiä, sanoi EU-komission Hongkongin edustuston päällikkö, Etienne Reuter.

Reuter painotti että asiaa on sen arkaluontoisuuden takia käsitelty salassa, ja muistutti että päätös pakolaisten vastaanottamisesta kuuluu kunkin maan hallitukselle. Hänen mukaansa vielä ei ole mahdollista sanoa kuinka monta pakolaista eri EU-maat ottavat.

Enemmistö Hongkongiin paenneista Kiinan demokratialiikkeen kannattajista on jo lähtenyt ulkomaille, ja Reuter arvioi että heitä on jäljellä korkeintaan satakunta.

Hongkongin kuvernööri Chris Patten otti demokratia-aktivistien tilanteen esiin keskusteluissa EU-komission puheenjohtajan Jacques Santerin kanssa viime kesänä. Santer välitti Pattenin pyynnön EU-maille.

Helsingin Sanomien mukaan myös Suomi olisi ilmoittanut valmiutensa ottaa vastaan kiinalaispakolaisia. Ulkoministeriö ei kommentoinut tietoa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat