Mainos

EU-maat valmiita lisäämään kaasusopimusten läpinäkyvyyttä - Suomea epäilyttää

EU-maat ovat valmiita lisäämään kaasusopimustensa läpinäkyvyyttä. Yritysten välisiin sopimuksiin liittyvät liikesalaisuudet tulee kuitenkin turvata.

EU-komissio haluaa kaasusopimukset tiukempaan valvontaan, jotta voidaan paremmin taata, että ne noudattavat EU-lainsäädäntöä. Esityksen taustalla on kariutunut South Stream -hanke, jossa EU-maat olivat solmineet unionin lainsäädännön vastaisia sopimuksia Venäjän kanssa.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomi suhtautuu epäilevästi siihen, että komissio voisi olla osapuolena yksityisen sektorin käymissä kaasuneuvotteluissa.

Hänen mielestään läpinäkyvyyskeskustelu jäi EU-huippukokouksessa vähän puolitiehen.

– Linjattiin yleisellä tasolla, että sopimusten läpinäkyvyyttä vahvistetaan. Nyt jäädään odottelemaan komission lainsäädäntöehdotusta.

– Itse korostin (komission puheenjohtajalle) Jean-Claude Junckerille, että ei voi olla sellaista tilannetta, että vaikka suomalainen kaasuyritys joutuu tekemään (komissiolle) ennalta sellaisen ilmoituksen omasta toiminnastaan, jota sen ei tarvitse tehdä Suomen valtiolle.

Suomi tuo kaiken käyttämänsä maakaasun Venäjältä. Valtio-omisteisella kaasuyhtiöllä Gasumilla on sopimus venäläisen Gazpromin kanssa kaasun hankinnasta vuoteen 2026 asti.

Virkamieslähteiden mukaan sopimus on suhteellisen hyvä muun muassa lyhyiden siirtoetäisyyksien takia.

Julkisten tahojen välillä käytävät kaasuneuvottelut voivat pääministerin mukaan olla avoimia komissiolle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.