EU-maat vaihtavat dna-tietoja – apua etenkin omaisuusrikoksien selvittämisessä

Dna- ja sormenjälkitietojen vaihto EU-maiden poliisien kanssa on siivittänyt erityisesti omaisuus- ja huumerikosten tutkintaa, kerrotaan keskusrikospoliisista.

Tietojen vaihto auttaa myös muodostamaan kokonaiskuvaa liikkuvasta rikollisuudesta Euroopassa.

EU-maat vaihtavat rikoksesta epäillyiltä tai tuomituilta otettuja dna- ja sormenjälkitietoja, jotta ne löytäisivät vastaavuuksia poliisitutkintojen aikana kerätyille niin sanotuille "pimeille tahroille". Pimeille tahroille ei löydy vastaavuuksia kansallisista rekistereistä.

Suomessa dna-vaihdon kautta saaduista osumista on ollut hyötyä muun muassa laajojen asuntomurtosarjojen ja kultakauppavarkauksien tutkinnassa. Erityisesti Ruotsin liittyminen vaihtoon maaliskuussa on edistänyt rikosten tutkintaa Suomessa.

– Suomi on saanut jo yli sata osumaa ruotsalaisrekisteristä. Osa näistä oli maiden kahdenvälisen yhteistyön aikana ennestään huomattuja, mutta osa kokonaan uusia, sanoo projektipäällikkö Ulla Mansikka-Ahonen keskusrikospoliisista.

Suomi on ollut mukana dna-vaihdossa vuodesta 2009. Suomen ja Ruotsin lisäksi mukana ovat Itävalta, Hollanti, Latvia, Liettua, Viro, Puola ja Slovakia.

Saksan on tarkoitus liittyä vielä tämän vuoden puolella.  

– Se tulee olemaan massiivinen operaatio, Saksassa on noin kolme miljoonaa dna-profiilia, Mansikka-Ahonen sanoo.

Dna-vaihto on määrä ottaa käyttöön kaikissa EU-maissa, kunhan jäsenmaat toteuttavat tarvittavat muutokset.

Lue myös:

    Uusimmat