Mainos

EU-maat vaativat talouteen yhä lisää kilpailua

Useat EU-maat, kuten Ranska Espanja ja Puola, ovat viime aikoina yrittäneet suojata omia yrityksiään ulkomaisilta ostajilta.

Useat Euroopan unionin valtiovarainministerit ovat tänään vaatineet EU:n sisämarkkinoille nykyistä enemmän kilpailua. Monien maiden mukaan tämä on ainoa keino pärjätä kansainvälisessä taloudessa.

- Meidän täytyy yhä vähentää sääntelyä ja vapauttaa markkinoita, puheenjohtajamaa Itävallan valtiovarainministeri Karl-Heinz Grasser summasi Wienissä pidetyn ministerikokouksen päätteeksi.

- Protektionismi ainoastaan lisää meidän ongelmiamme. Se on syy siihen, miksi meillä on yhä niin paljon työttömyyttä.

Suomen Eero Heinäluoma oli samoilla linjoilla. Hänen mukaansa omien rajojen sisälle sulkeutuminen ei ole vastaus globalisaatioon.

- Ei ole syytä rakentaa uusia rajoja vaan pikemminkin purkaa vanhoja, Heinäluoma korosti.

Useat jäsenmaat, kuten Ranska Espanja ja Puola, ovat viime aikoina yrittäneet suojata omia yrityksiään ulkomaisilta ostajilta. Tällaista kansallista itsekkyyttä on pidetty haitallisena EU:lle.

Erityisesti vapaan talousmallin maat kuten Britannia ja Ruotsi ovat pitäneet kehitystä huolestuttavana.

"Pitää suojella ihmisiä, ei työpaikkoja"

Samalla EU-johtajat painottivat globalisaation hyötyjä Euroopalle.

Monet tavalliset eurooppalaiset suhtautuvat globalisaatioon kuitenkin erittäin kielteisesti. Myös turvattomuuden tunne on lisääntynyt, kun työpaikkoja on karannut halvempien kustannusten maihin.

Heinäluoman mukaan EU ei voi kuitenkaan väkisin yrittää suojella vanhoja työpaikkoja. Pikemminkin tulisi auttaa työntekijöitä löytämään uusi työ, jos vanha menee alta.

- Pitää suojella ihmisiä, ei työpaikkoja. Työpaikkoja kuolee pois ja uusia tulee tilalle. Tärkeintä on tukea uusien työpaikkojen syntyä, hän tähdensi.

Valtion on myös autettava ihmisiä löytämään uusi työ esimerkiksi lisäkoulutuksen avulla.

Raha-asioista vastaavan EU-komissaarin Joaquin Almunian mukaan poliitikkojen tehtävä on nyt käännyttää kansalaiset avoimen talousmallin kannalle.

- Meidän on vakuutettava kansalaiset siitä, että tämä on paras tie eteenpäin, hän muotoili.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.