EU-maat väänsivät sovun televalvonnasta

Kiistelty uudistus jättää edelleen paljon aukkoja rikollisille ja terroristeille.

EU:n oikeus- ja sisäministerit ovat tänään vääntäneet sovun kiistellystä teletunnisteiden tallennuspakosta. Tunnisteiden tallennusta perustellaan terrorismin ja vakavan rikollisuuden torjumisella.

Brysselissä saatu yhteisymmärrys velvoittaa teleoperaattorit säilömään tiedot puheluista, tekstiviesteistä ja sähköposteista 6-24 kuukauden ajan. Yhteyksien tai viestien sisältöä ei tallenneta. Tarkan tallennusajan jäsenmaat voivat päättää itse.

Sisäministeri Kari Rajamäki kiitteli EU:n puheenjohtajamaan Britannian muotoilemaa kompromissia.

- Suomi voi olla varsin tyytyväinen, sillä kantamme näkyvät hyvin. Ratkaisu jättää kansallista joustovaraa, ja päällekkäisyyksiä välttämällä kustannukset on saatu järkevämmälle tasolle.

Suomelle tallennuksen toteutus maksaa alussa arviolta 10-40 miljoonaa euroa, minkä jälkeen vuotuiset panostukset asettuvat noin kymmeneen prosenttiin avauskustannuksista.

Tallennus kattaa lanka-, matka- ja internetpuhelujen soittajan ja vastaanottajan tiedot. Kohteet tallentuvat myös sähköposteissa ja tekstiviesteissä. Yhteyksien tai viestien sisältöä uusi direktiivi ei kuitenkaan kata.

Matkapuhelinta käytettäessä otetaan myös paikkatieto talteen siinä vaiheessa, kun puhelu alkaa. Puhelun päättyessä paikannusta ei enää tehdä.

Operaattorien on niin ikään säilöttävä tiedot, vaikka puheluun ei vastattaisi. Kyseinen velvoite ulotettiin kuitenkin vain niihin maihin, joissa operaattorit rekisteröivät jo nyt vastaamattomat puhelut.

Prepaid-liittymät jättävät ison aukon

Suurimpia ongelmia ovat ennakkoon maksetut prepaid-liittymät. Suomessa matkapuhelimiin ostetaan vielä varsin vähän näitä liittymiä, mutta esimerkiksi Italiassa niiden osuus on jopa 70 prosenttia.

Prepaid-liittymien haltijaa ei saada tietoon, koska niiden osto ei edellytä henkilötietojen antamista.

Rajamäki kuitenkin korosti, että nyt saatu ratkaisu on pohja, jonka turvin järjestelmää voidaan parantaa. Hän tähdensi, että kärsimättömyys oli jo selvästi nähtävistä, koska hanke oli edennyt luvattoman hitaasti.

Aivan helpolla päätös ei syntynyt tänäänkään. Irlanti vastusti sitä, että asia viedään vielä EU:n parlamenttiin. Irlannin mielestä tallennuspakko on puhtaasti kansallinen ja jäsenmaiden asia. Slovakia ja Slovenia vastustivat, koska ne olisivat halunneet vielä pidemmän tallennusajan teletiedoille.

Asia hyväksyttiin määräenemmistöllä ja tallennuspakko päätettiin alistaa myös parlamentille, joka äänestää 13. joulukuuta Strasbourgin täysistunnossa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat