EU-maat tahtovat terrorismipäällikön

Terrorismipäällikön viran haltija työskentelisi unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan alaisuudessa.

EU:n jäsenmaat haluavat perustaa uuden terrorismipäällikön viran. Asiasta Brysselissä keskustelleet unionin sisä- ja oikeusministerit sopivat, että terrorismipäällikkö koordinoisi EU:n terrorismin vastaisia toimia. Päällikkö toimisi EU:n ministerineuvostossa ja unionin ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan alaisuudessa.

EU-maiden ministerit kokoontuivat ylimääräiseen hätäkokoukseen viime perjantaina sattuneiden Madridin pommi-iskujen vuoksi, joissa kuoli yli 200 ihmistä. Unioni yrittää nyt taistella terrorismia vastaan uusilla keinoilla, joista uuden terrorismipäällikön virka on yksi.

Virallisesti päällikön viran perustaminen jää jäsenmaiden valtiojohtajien päätettäväksi eli EU:n huippukokoukselle ensi viikolla. Suomea päivän kestäneessä kokouksessa edustivat sisäministeri Kari Rajamäki ja oikeusministeri Johannes Koskinen. Koskinen kertoi, että kokouksen alussa puheenjohtajamaa Irlanti muisti myös Suomessa sattuneen bussiturman uhreja.

Terrorismipäällikön viran valmistelu ja hänen tehtäviensä täsmentäminen jää nyt ulkopoliittisen edustajan Javier Solanan vastuulle. Solanalta odotetaan asiasta raporttia puolen vuoden kuluttua. EU:ssa on tällä hetkellä useita eri työryhmiä, joissa pohditaan ja suunnitellaan terrorismin vastaisia toimia. Uuden virkamiehen tehtävänä olisi nyt mm. koordinoida näiden ryhmien toimintaa.

-Voi olla, että terrorismin vastainen taistelu EU:ssa ei tullut valmiiksi tässä kokouksessa eikä tule sitä seuraavassakaan. Yhteisiä toimia kuitenkin tarvitaan, sisäministeri Kari Rajamäki sanoi kokouksen jälkeen.

Muina keinoina terrorismin vastaisessa taistelussa ministerit esittivät biometripassien käyttöönoton nopeuttamista. Alun perin oli ehdotettu, että passit, joissa olisi niin kutsuttu biometrinen tunniste eli esimerkiksi elektroninen sormenjälki tai digitaalinen kasvokuva, olisivat käytössä 2007. Nyt ministerit haluavat aikaistaa niiden käyttöönottoa vuodella.

Teletunnistetietoja voitaisiin säilyttää

Yhtenä keinona terrorismin vastaisessa työssä ministerit listasivat myös teletunnistetietojen säilyttämisen. Teletunnistetietojen avulla voidaan mm. selvittää puhelin- ja internetliikennettä. Tällä hetkellä EU-maiden kesken on erimielisyyksiä lähinnä siitä, miten pitkään teletunnistetietoja pitäisi säilyttää mahdollista rikostutkintaa varten. Myös EU:n sisäisen tiedustelutiedon jakaminen pitäisi olla avoimempaa ja tehokkaampaa, ministerit sanoivat kokouksen jälkeen.

EU:n toimia terrorismin vastaisessa toiminnassa on arvosteltu sekä unionin sisä- että sen ulkopuolelta usein liian mitättömiksi. Totta onkin, että komissionkin mukaan jäsenmaat eivät ole panneet voimaan omassa lainsäädännössään jo olemassa olevia lakeja ja säädöksiä, jotka on suunniteltu auttamaan esimerkiksi terroristien pidättämisessä. Sen vuoksi perjantain kokoukselta odotettiin ennen kaikkea konkreettisia, käytännöllisiä ehdotuksia. Ranskan ja Saksan ministerit uhkasivatkin kokouslähteiden mukaan aamupäivällä, että he eivät poistu kokouspaikalta ennen kuin joitain todella konkreettisia ehdotuksia tulee.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat