Mainos

EU-maat sopuun Turkkia koskevasta julkilausumasta

EU-maat ovat sopineet Turkkia koskevan julkilausuman tekstistä. Julkilausumassa EU vaatii Turkkia tunnustamaan Kyproksen.

EU:n laajentumiskomissaari Olli Rehn ilmoittaa, että Turkkia koskeva julkilausuma on onnistunut ja se hyväksyttiin yksimielisesti EU:n pysyvien jäsenmaiden kesken.

- Julkilausuma avaa tien neuvotteluiden käynnistämiselle EU:n ja Turkin välillä. Kyseessä on asiallinen ja tasapainoinen ratkaisu, joka luo edellytykset neuvotteluille, Rehn kertoo.

Julkilausuman mukaan Turkin tulee täyttää Euroopan unionin kaikki vaatimukset ja muun muassa tunnustaa Kyproksen kreikkalainen osa. Tunnustamiselle ei ole kuitenkaan annettu määräaikaa. Käytännössä Turkki voi tunnustaa Kyproksen kreikkalaishallituksen milloin tahansa, ennen kuin Turkki hyväksyttäisiin EU:n jäseneksi. Prosessi voi kestää kymmenenkin vuotta.

Nyt hyväksytyssä julkilausumassa todetaan yleisesti, että kaikkien jäsenvaltioiden tunnustaminen on Turkin EU:hun liittymisen edellytys. Jäsenvaltiot korostavat julkilausumassa myös YK-vetoista prosessia, joka tähtää jaetun Kyproksen yhdistämiseen eli kestävään poliittiseen ratkaisuun.

Kiista kumpusi Turkin yksipuolisesta julkilausumasta, jonka se antoi heinäkuun lopulla allekirjoitettuaan EU:n vaatiman laajennetun tullisopimuksen. Turkki ilmaisi tuolloin, ettei allekirjoitus merkitse Kyproksen kreikkalaisen osan tunnustamista.

Tänään Brysselissä kokoontuvan EU:n maatalous- ja kalastusneuvoston on määrä hyväksyä lopullisesti julkilausuma.

Jäsenyysneuvottelut alkavat kahden viikon kuluttua

Turkin EU-jäsenyysneuvottelut alkavat kahden viikon kuluttua. Rehnin mukaan Turkin täytyy sitä ennen hyväksyä neuvottelumandaatti.

EU-jäsenyysneuvottelujen varsinainen kehys on vielä auki, ja siitä jäsenmaiden pysyvät EU-suurlähettiläät pyrkivät neuvottelemaan ratkaisun huomenna.

Jos neuvottelukehys saadaan sovituksi, voidaan Turkin varsinaiset jäsenyysneuvottelut aloittaa suunnitellusti 3. lokakuuta.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.