EU-maat sopuun jättiläismäisestä lainajärjestelmästä

EU-maat ovat sopineet jättiläismäisestä jopa 750 miljardin euron lainajärjestelmästä Kreikan kriisin leviämisen estämiseksi.

Summa koostuu euromaiden 440 miljardin euron lainatakuista, EU-komission 60 miljardin vakautusrahastosta sekä Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n 250 miljardin euron osuudesta. Lainajärjestelmällä voidaan tukea kriisitilaan ajautuvia EU-maita, jotka eivät saa enää lainaa kohtuullisella korolla kansainvälisiltä rahoitusmarkkinoilta.

EU:n valtiovarainministerit löysivät ratkaisun myöhään yöllä Brysselissä päättyneessä, yksitoista tuntia kestäneessä hätäkokouksessaan.

Valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) mukaan nyt käynnistetty massiivinen operaatio tulee pysäyttämään viime viikkoina nähdyn markkinoiden turbulenssin. Kataisen mukaan mittaville toimille oli tarvetta, sillä markkinoiden tilanne alkoi näyttää uhkaavasti samalta kuin ennen syksyn 2008 rahoitusmarkkinoiden kaaosta.

- Näillä järjestelyillä holtittomasti ajelehtiva markkina saadaan tolkkuihinsa ja tuhot minimoitua, Katainen lupasi tiedotustilaisuudessaan.

Suomen siivu yli kahdeksan miljardia

Suomen osuus euromaiden 440 miljardin lainatakuusummasta on Kataisen mukaan 8,14 miljardia euroa. Kataisen mukaan todennäköisyys sille, että kriisilainoja tarvitaan, on äärettömän pieni, sillä nyt toteutettu operaatio riittää rauhoittamaan markkinat.

- Tässä on samanlainen logiikka kuin vuonna 2008 kun Suomi ilmoitti takaavansa suomalaisia pankkeja. Eduskunta hyväksyi silloin 50 miljardin euron paketin pankkien tukemiseen. Tätä tukea ei tarvittu Suomessa senttiäkään, Katainen vertasi.

Katainen muistutti, että järjestelmän puitteissa mahdollisesti myönnettävät lainat eivät tule olemaan ilmaista ja helppoa rahaa. Lainoista tullaan perimään korkoa ja niiden saamiseksi maan täytyy alistua Kreikan tavoin tiukkoihin ehtoihin. Lainojen hallinnoinnista vastaa EU-komission alaisuudessa toimiva erityisrahoitusyhtiö, jonka ottamia lainoja euromaat takaavat.

Kataisen mukaan EU-maat olivat ratkaisun suhteen yksimielisiä, vaikka ennen kokouksen alkua Britannia suhtautui suunnitelmiin vastahakoisesti.

-Tässä on ollut kysymyksessä viime päivinä ja erityisesti tänään taistelu kansanvallan ja markkinavoimien välillä. Uskaltaisinpa väittää, että ensin mainittu ottaa nyt niskalenkin, Katainen tiivisti.

Euro lähti nousuun Aasian pörsseissä

EU-maiden päätös jättiläismäisestä lainajärjestelmästä Kreikan kriisin leviämisen estämiseksi on lujittanut myös rahamarkkinoiden luottamusta euroon.

Hieman Tokion pörssin avautumisen jälkeen syntynyt ratkaisu veti Nikkei-indeksin yli puolen prosentin nousuun. Euron arvo elpyi noin 1,29 dollariin. Perjantaina euron arvo oli New Yorkin pörssissä noin 1,28 dollaria.

Euron kurssi nousi 118,60 jeniin perjantai-illan 117,10 jenistä.

Myös Australian ja Hongkongin pörssit avautuivat yli prosentin nousuun.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat