Mainos

EU-maat sopuun budjettikurin helpotuksista

EU-maiden valtiovarainministerit ovat päässeet sopuun euromaiden budjettikuriin sallittavista poikkeuksista. Euroopan keskuspankki on arvostellut päätöstä.

EU-maat ovat päässeet sopuun budjettikuriin myönnettävistä poikkeuksista. Yli 10-tuntisen väännön jälkeen EU-maiden valtiovarainministerit sopivat reiluista höllennyksistä niin sanottuun vakaus- ja kasvusopimukseen. Sopimus on keskeinen keino valvoa euromaiden taloudenhoitoa.

Kompromissin mukaan euromaiden julkinen budjettialijäämä ei saa jatkossakaan ylittää kolmea prosenttia bruttokansantuotteesta. Samalla sallitaan kuitenkin useita poikkeuksia, joiden perusteella rajan voi väliaikaisesti ylittää.

Poikkeuksia ajoi erityisesti talousvaikeuksissa painiva Saksa, joka on ylittänyt alijäämärajan jo kolmena vuonna peräkkäin. Maa sai lopulta käytännössä vaatimuksensa läpi tiukempaa budjettikuria ajaneiden maiden varaumista huolimatta.

Esimerkiksi ylimääräiset tutkimusinvestoinnit sekä sosiaalijärjestelmän uudistamisen aiheuttamat kulut voivat jatkossa oikeuttaa hetkellisen alijäämän. Myös maksut EU:n budjettiin sekä Euroopan yhdentymisen aiheuttamat kulut voidaan tulevaisuudessa ottaa Saksan vaatimuksesta huomioon.

Euroopan yhdentymisellä viitataan erityisesti Saksojen yhdistymiseen ja sen tuomiin kustannuksiin.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki oli tuoreeltaan tyytyväinen siihen, että sopu ylipäätään löytyi. Hänen mukaansa sopimusta ei vesitetä, vaikka poikkeuksia sopimukseen sisällytettiinkin.

Vakaus- ja kasvusopimuksen muutoksista on tarkoitus sopia virallisesti EU-huippukokouksessa, joka pidetään Brysselissä huomenna ja keskiviikkona.

EKP arvosteli budjettikurin höllentämistä

Euroopan keskuspankki EKP on arvotellut Euroopan unionin valtiovarainministereiden päätöstä sallia höllennykset euromaiden budjettikuriin.

EKP:n neuvosto on vakavasti huolissaan ehdotetuista muutoksista EU:n vakaus- ja kasvusopimukseen, joka rajoittaa jäsenmaiden budjettialijäämät korkeintaan 3 prosenttiin bruttokansantuotteesta.

-Muutosten ei saa antaa murentaa luottamusta Euroopan unionin finanssipoliittiseen järjestelmään ja julkisen talouden kestävyyteen, EKP varoitti lausunnossaan.

Pankki muistutti, että terve talouspolitiikka on perustavan tärkeätä talous- ja rahaliiton onnistumisen kannalta. EKP:n mukaan uudet säännöt pitää panna täytäntöön tinkimättömästi ja johdonmukaisesti niin, että ne edistävät talouspolitiikan kurinalaisuutta.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 21.03.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.