Mainos

EU-maat sopivat ruuan geenimerkinnöistä

EU:n jäsenmaat ovat sopineet geenimuunneltujen elintarvikkeiden merkinöistä.

Alle 0,9 prosentin geenimuunneltua ainesta ei tarvitse ilmoittaa hyväksyttyjen GMO-tuotteiden tuoteselosteissa. Kiellettyä geenimuunneltua ainesta sisältävien lajikkeiden osalta merkinnän raja on 0,5 prosenttia.

Euroopan unionin jäsenmaat ovat päässeet yllättäen sopuun geenimuunneltujen (GMO) elintarvikkeiden merkintöjen raja-arvoista. Ratkaisua pidetään erittäin merkittävänä, koska se ennakoi vähitellen markkinoiden avautumista geenimuunnelluille tuotteille.

Jäsenmaat hyväksyivät puheenjohtajamaa Tanskan ehdotuksen, jonka mukaan alle 0,9 prosentin geenimuunneltua ainesta ei tarvitse ilmoittaa tuoteselosteissa. Tämä koskee hyväksyttyjä GMO-tuotteita sekä elintarvikkeissa että eläinten rehuissa. Merkinnän raja on 0,5 prosenttia niiden lajikkeiden osalta, jotka sisältävät kiellettyä geenimuunneltua ainesta.

EU:ssa on käytännössä ollut GMO-ruoan ja lajikkeiden tuotantokielto vuodesta 1999. Yhdysvalloissa geenimuuntelu on sen sijaan yleistä mm. soijassa, maississa ja tomaateissa.

EU:n komissio esitti kaikkien sellaisten tuotteiden merkitsemistä, jotka sisältävät enemmän kuin yhden prosentin geenimuunneltua ainesta. Euroopan parlamentti vaati tiukempaa 0,5 prosentin rajaa.

Ratkaisu syntyi jäsenmaiden määräenemmistöllä. Vastaan äänesti mm. Britannia. Kanta palautuu vielä parlamentille, joten raja-arvot saattavat vielä muuttua.

Geenimuuntelun etuna pidetään mm. sitä, että kasvit saadaan kestämään paremmin esimerkiksi tuholaisia. Haittapuolena on lukuisat eettiset kysymykset ja epäilyt terveysvaikutuksista.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.