Mainos

EU-maat sopivat Libanon-joukoista

Joukkojen määristä liikkuu toistaiseksi eriäviä tietoja.

EU-maat ovat luvanneet lähettää miltei 7000 uutta rauhanturvaajaa Libanoniin. Kriisialueelle on tarkoitus siirtää viikon kuluessa ensimmäiset 3000-4000 sotilasta, kertoo ulkoministeri Erkki Tuomioja Brysselissä pidetyn EU:n ulkoministerikokouksen jälkeen.

Kokousta johtanut Tuomioja sanoi olevansa tyytyväinen lopputulokseen.

- Operaatio tulee sillä tavoin onnistumaan, että voimavarat on olemassa. Eurooppalainen osuus, joka tulee olemaan 6000-7000:n välillä, ehkä pikkuisen enemmänkin, on tästä selvänä takeena. Pääsihteeri Annan, joka käytti myös tilaisuutta ilmoittaakseen näistä tulevista johtojärjestelyistä, oli myös hyvin tyytyväinen, Tuomioja kertoo.

YK:n rauhanturvaoperaatioon osallistuu kaikkiaan noin 15 000 sotilasta, joista EU-maiden tuella on nyt noin puolet saatu kasaan.

Loppujoukko tulee kaikkialta muualta. Tuomiojan mukaan ei ole ollut aikomuksenakaan, että joukko olisi yksinomaan eurooppalainen.

- Perinteiset rauhanturvaoperaatioihin osallistuvat maat ovat jo valmiita olemaan mukana. Sitten sellaiset maat, kuten Turkki, Indonesia ja Malesia ovat kaikki ilmaisseet valmiuksiaan jopa tuhannella osallistua tähän operaatioon, Tuomioja kertoo.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan pyysi perjantaina, että Ranska johtaisi joukkoja ensi helmikuun loppuun, jonka jälkeen vastuu siirtyisi Italialle.

Joukoilla on valtuudet tarvittaessa käyttää voimaa rauhan rikkojia vastaan. Tuomioja kuitenkin muistutti, ettei operaatiossa ole kyse rauhaan pakottamisesta.

Lisää ranskalaissotilaita Libanoniin

Etelä-Libanoniin saapui tänään 170 uutta ranskalaista rauhanturvaajaa.

Ranskan laivaston Foudre-alus rantautui Nakuran kaupunkiin. Sotilaat toivat mukanaan myös kuljetuskalustoa sekä jälleenrakennus- ja raivaustyössä tarvittavia koneita.

Libanonin pääministeri Fuad Siniora kiitti Ranskaa uusien sotilaiden lähettämisestä. Hän arvioi, että ranskalaisten määrän kasvaminen Uniflissa helpottaa kansainvälisten joukkojen kokoamista.

Ranska aikoo lähettää kaikki sotilaansa Libanoniin 20 päivän kuluessa. Ranskan puolustusministeri Michele Alliot-Marie kertoo aikataulusta yhdysvaltalaisessa Wall Street Journalissa.

Puola on valmis lähettämään Libanoniin 500 rauhanturvaajaa.

Prodi: Italialaisjoukkoja Libanoniin jo tiistaina

Italialaisia rauhanturvaajia saattaa lähteä Libanoniin jo tiistaina, kertoo Italian pääministeri Romano Prodi. Italia on luvannut YK:n rauhanturvajoukkoihin Etelä-Libanoniin 3000 sotilasta eli enemmän kuin mikään muu maa.

Prodi sanoo, että hallitus julkistaa asetuksen joukkojen lähettämisestä maanantaina.

Chirac: 15000 sotilaan Libanon-joukot liioittelua

Omista satsauksistaan huolimatta Ranskan presidentti Jacques Chirac pitää kaavailtuja 15 000 sotilaan Libanon-joukkoja liioitellun suurina.

- Tuntumani on sellainen, että alussa esitetty luku 15 000 sotilasta on täysin ylimitoitettu. Mikä sitten olisi oikea määrä, 4000, 5000 tai 6000? En osaa sanoa, Chirac pohti lehdistötilaisuudessa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin kanssa Pariisissa.

YK:n pääsihteeri Kofi Annan on ilmaissut uskovansa, että Libanoniin saadaan koottua 15 000 sotilaan joukot valvomaan Israelin ja Hizbollah-järjestön tulitaukoa.

Chirac ja Merkel esittivät yhteisesti Israelille vaatimuksen Libanonin ilma- ja merisaarron purkamisesta. Molemmat maat pitävät saartoa epäoikeudenmukaisena.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.