EU-maat siunasivat tekstiilisopimuksen

EU:n jäsenmaat hyväksyivät tänään Euroopan komission ja Kiinan sopimuksen tullissa seisovien tekstiili- ja vaate-erien päästämisestä EU-markkinoille.

EU-maat siunasivat tänään virallisesti EU:n ja Kiinan välisen tekstiilisopimuksen. Kiistan takia takia rajoille kertyneet vaatteet päästetään kauppoihin ehkä ensi viikon puolivälissä. Komission on vielä käännettävä sopimusteksti jäsenvaltioille, ja siihen voi mennä viisikin päivää.

Tekstiilikiista herätti erimielisyyksiä myös EU:n sisällä. Erityisesti vaateteollisuudestaan huolehtivat Etelä-Euroopan maat vaativat rajoituksia kiinalaiselle tuonnille. Vähittäiskauppiaiden huolia kuuntelevat Saksa ja Pohjoismaat puolestaan vastustivat tiukkoja rajoituksia.

Suomi on suhtautunut varauksellisesti kiinalaistekstiilien tuontirajoituksiin. Huolta aiheuttaa myös se, että kiinalaistekstiilejä saattaa loppuvuodenkin aikana jäädä EU:n tulleihin, jos sovitut kiintiöt eivät ole riittävät.

- Olisi tärkeää, että sellaiset tuotteet, joista on jo kuukausia sitten tehty sitovat ostosopimukset, pääsevät markkinoille myös myöhemmin tänä vuonna, korosti tuore ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Mari Kiviniemi.

Unionin rajoille on kertynyt heinäkuun jälkeen noin 88 miljoonaa vaatekappaletta ilman tuontilupaa. Osa vaatteista päästetään EU:hun tämän vuoden tuontikiintiötä kasvattamalla, osa vähennetään Kiinan ensi vuoden kiintiöistä.

Vaatevuoret syntyivät, kun EU sopi Kiinan kanssa kesäkuussa tuonnin rajoittamisesta. Kiintiöihin päädyttiin, kun Euroopan tekstiiliteollisuus valitti kiinalaisvaatteiden kasvavan tuonnin haittaavan paikallista tuotantoa.

Kiintiöt täyttyivät lähes heti, sillä moni vaateyritys oli jo ehtinyt tehdä ostosopimuksia Kiinasta. EU-komissio ja Kiina neuvottelivat viikkoja jatkuneelle kiistalle kompromissin maanantaina Pekingissä.

(MTV3-STT-DPA-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat