Mainos

EU-maat pohtivat Albanian ja Makedonian tukemista

EU-maiden valtiovarainministerit arvioivat Kosovon pakolaiskriisin kustannuksia epävirallisessa kokouksessaan tänään Dresdenissä, Saksassa. Kokouksessa pohditaan, miten tukea suurimpia pakolaisten vastaanottajamaita Albaniaa ja Makedoniaa. Valtiovarainministeri Sauli Niinistön (kok.) mukaan pakolaisten vastaanottamisen kustannusten arvioidaan nousevan noin miljardiin euroon eli lähes kuuteen miljardiin markkaan.

Puheenjohtajamaa Saksan valtiovarainministeri Hans Eichel ehdotti eilen, että EU-maat julistaisivat velkamoratorion Albanialle ja Makedonialle. Keskustelu jatkuu tänään ja ensi viikolla Maailmanpankin ja Kansainvälisen valuuttarahaston kokouksissa.

Näissä kokouksissa pitäisi käsitellä myös kysymystä euroalueen ulkoisesta edustautumisesta; Yhdysvallat ja EU-maat eivät ole vielä pystyneet sopimaan siitä, miten euroalue edustautuisi G7:n ja IMF:n kokouksissa. Suomi johtaa euro-11 -ryhmää vuoden lopulla, ja vaatii oikeutta edustaa euroaluetta kansainvälisissä yhteyksissä. Yhdysvallat ei ole hyväksynyt EU:n edustuksen lisäämistä. Niinistön eilen tekemä kompromissiehdotus on, että pois jätetään euroon liittyneiden G7-maiden kansallisten keskuspankkien johtajat.

Tänään käsitellään myös Saksan ehdotusta EU:n uudeksi työllisyyssopimukseksi, joka on määrä hyväksyä kesäkuussa. Sopimus täydentäisi jo aikaisemmin päätettyjä EU:n työllisyysohjelmia ja -suunnitelmia; tavoite on parantaa työllisyyttä tehostamalla talouspolitiikan koordinaatiota, lisäämällä koulutusta ja hyödyke- ja palvelumarkkinoiden toimivuutta. Saksan aloitetta on tosin moitittu konkretian puutteesta ja turhan byrokratian luomisesta.

Esillä on myös verotuskysymyksiä; korkotulojen verotuksesta yritetään saada aikaan yhtenäiset säännöt koko EU:ssa ja tärkeimmissä kilpailijamaissa. Tästä on tarkoitus saada aikaan sopu vuoden lopulla, Helsingin EU-huippukokouksessa joulukuussa. Energiaverotuksen alalla ei nopeaa edistymistä odoteta.

Mukana kokouksessa on myös Maailmanpankin johtaja James Wolfensohn. Valtiovarainministerit keskustelevat hänen kanssaan maailman finanssiarkkitehtuurin uudistamisesta; toisin sanoen siitä, miten kansainvälisiä rahamarkkinoita voisi tehdä paremmin kriisinkestäviksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.