EU-maat kiirehtivät kriisinhallinnan toteutusta

Euroopan unionin maat kiirehtivät yhteisen kriisinhallinnan toteutusta Helsingin huippukokouksessa sovittujen ehtojen mukaisesti. Jäsenmaiden ulkoministerit korostivat tänään, että sovitussa aikataulussa on pysyttävä.

Naton kanssa tehtävän yhteistyön osalta korostettiin päällekkäisyyksien välttämistä. Puheenjohtajamaa Portugalin ulkoministeri Jaime Gama totesi, että kriisinhallintaa varten tarvittavat komiteat perustetaan maaliskuun alkuun mennessä.

Gaman mukaan vähintään väliaikaiset komiteat saadaan aikataulussa toimintaan. Eurooppaministeri Kimmo Sasi sanoi, että Suomi on valmis lähettämään sotilasasiantuntijansa Brysseliin maaliskuun alussa.

Sasi korvaa kokouksessa ulkoministeri Tarja Halosen , joka on vuosilomalla ja keskittyy presidentinvaaleihin.

EU sopi joulukuussa Helsingissä luovansa vuoteen 2003 mennessä yhteiset kriisinhallintajoukot, jotka koostuvat 50-60 000 miehestä. Joukkojen on määrä vastata ns. Petersbergin tehtävistä eli mm. rauhanturvaamisesta ja pelastusoperaatioista.

Helsingissä sovittiin myös kriisinhallintaan tarvittavien sotilaallisten ja poliittisten elimien perustamisesta. Portugalin kaudella on määrä sopia siitä, miten EU järjestää yhteistyön Naton kanssa. Kriisinhallinta on määrä vahvistaa Ranskan puheenjohtajuuskaudella vuoden lopulla.

Britannian Robin Cook sanoi, että kyse on todellisesta sotilaallisesta valmiudesta. Seuraavien kuuden kuukauden aikana on hänen mukaansa kiinnitettävä kuitenkin erityishuomio kriisien ennaltaehkäisyyn.

-Vetoan, että Portugalin kaudella ryhdytään tositoimiin, Cook sanoi. Tanskan ulkoministeri Niels Helveg Petersen ja Irlannin David Andrews pitivät tärkeänä sitä, että kyseessä ei ole euroarmeijan luominen.

Saksa puolestaan korosti, että kriisinhallinnan luomisen tavoitteena ei ole kilpailla Naton kanssa. Saksa katsoo, että EU:n on pidettävä läheiset suhteet unionin ulkopuolisiin eurooppalaisiin Nato-maihin ja erityisesti Norjaan.

Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrine totesi, että Nato-suhteiden järjestäminen on arkaluonteinen asia. Hän korosti, että väliaikaiset rakenteet kriisinhallintaa varten on luotava ehdottomasti maaliskuuhun mennessä ja elinten tehtäviä on täsmennettävä.

Italia haki kriisinhallinnalle ulottuvuutta kaukaa todeten, että yhteisen turvallisuuden edistäminen on tärkeää Helsingin ETYK-kokouksessa 1975 luodun perustan pohjalta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat