Mainos

EU-maat jatkamassa Venäjä-pakotteita

EU-maat hierovat Saksan johdolla kompromissia, joka käytännössä johtaisi kesällä erääntyvien Venäjä-pakotteiden jatkamiseen vuoden loppuun asti. EU-maiden johtajat neuvottelevat asiasta ylihuomenna alkavassa huippukokouksessa.  

Suomen hallituksessa näyttää olevan näkemyseroja siitä, miten asiaan tulisi suhtautua. Hallitus päättää kannastaan huomenna aamulla EU-ministerivaliokunnan kokouksessa.  

Kompromissiesityksen mukaan talouspakotteiden voimassaolo sidottaisiin nykyistä selvemmin Minskin sopimusten toteutumiseen. Minskin sopimuksissa puhutaan vuoden loppuun asti jatkuvasta kehityksestä. Ukrainan rajan pitäisi olla Ukrainan hallituksen valvonnassa vuoden loppuun mennessä.  

EU voisi kirjauksella lykätä epäsuorasti talouspakotteiden eräpäivää. Erillistä päämiestason päätöstä ei välttämättä enää tarvittaisi.  

EU-maat ovat vääntäneet pitkään kättä siitä, pitäisikö talouspakotteita jatkaa ja milloin päätös tulisi tehdä. Britannia, Baltian maat ja Ruotsi edustavat tiukkaa linjaa ja haluaisivat päättää jatkosta pikimmiten. Kreikka, Unkari, Itävalta ja Slovakia kuuluvat jarruttelijoihin.  

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) on tiettävästi valmis kompromissiin. Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) on epäilevällä kannalla.  

Tuomioja sanoi maanantaina Brysselissä, että erillistä kirjausta pakotteiden ja Minskin sopimusten linkittämisestä ei tarvita.  

–Sehän on aika lailla yleisesti tiedossa. Eikä tämä ole nyt ihan kiinni siitä, mitä jollain maantieteellisellä alueella tapahtuu, vaan vähän laajemminkin.  

Tuomiojan mielestä pakotteiden jatkoa koskeva päätös voidaan tehdä myöhemmin. Tuomiojan mukaan toistaiseksi ei ole tapahtunut sellaista, joka edellyttäisi pakotteiden muuttamista suuntaan tai toiseen.

 

STT:n välittämää uutista on oikaistu 18.3. kello 20.45. Alkuperäisessä uutisessa viimeinen kappale oli muodossa "Hänen (Tuomiojan) mukaansa toistaiseksi ei ole tapahtunut sellaista, joka edellyttäisi pakotteiden jatkamista". Se on siis korjattu muotoon "Tuomiojan mukaan toistaiseksi ei ole tapahtunut sellaista, joka edellyttäisi pakotteiden muuttamista suuntaan tai toiseen". STT välitti oikaisun 18.3.2015.   Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.