EU-maat hajosivat Muhammed-kannoissaan

EU-mailla ei ole yhteistä linjaa pilakuvakohuun. EU-parlamentti puolestaan on hyväksynyt päätöslauselman, jossa puolustetaan sananvapautta ja tuomitaan väkivaltaisuudet.

Euroopan unionin jäsenmaat eivät ole onnistuneet muodostamaan yhteistä linjaa Muhammed-kuvien aiheuttamaan kohuun.

Useimmat EU-maat ovat kuitenkin omilla tahoillaan ottaneet etäisyyttä kuvien sisältöön ja toivoneet rakentavaa vuoropuhelua muslimien kanssa.

Esimerkiksi Ranskassa pääministeri Dominique de Villepin luonnehti kuvat julkaisseet Charlie Hebdo -viikkolehden toimintaa "vastuuttomaksi". Ruotsin pääministeri Göran Persson sanoi puolestaan jo aiemmin, ettei hän olisi julkaissut kuvia.

Suomen hallituksen virallinen anteeksipyyntö kuvien julkaisun vuoksi on kuitenkin ollut poikkeuksellinen.

Muut hallitukset eivät ole katsoneet aiheelliseksi pyytää anteeksi tiedotusvälineidensä puolesta. Monissa maissa kuvat on julkaistu internet-sivujen lisäksi myös vakavissa sanoma- ja viikkolehdissä.

Italian ministerillä t-paita pilakuvista

Tanska on koko ajan seissyt kuvien julkaisun takana ja torjunut ajatuksen anteeksipyynnöistä. Maa on saanut tukea erityisesti Tshekiltä.

Tshekin ulkoministeri Cyril Svoboda ehdotti muutama päivä sitten, että EU:n tulisi harkita korvauksia Tanskalle kohun aiheuttamien taloudellisten tappioiden vuoksi. Svoboda sanoi lehtihaastattelussa, että kulttuurinen vuoropuhelu ei saa tarkoittaa, että EU-maat tinkisivät perusarvoistaan.

Kaikkein omalaatuisimmin kuvia on puolustettu Italiassa, jossa ulkomaalaisvastaisen Lega Nord -puolueen ministeri Roberto Calderoli on painattanut kohukuvia t-paitoihin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Calderoli myös piti paitaa kansallisessa tv-lähetyksessä eilen. Tempaus on aiheuttanut jo eripuraa hallituksessa, ja Calderolin ministeriys voi olla varassa.

EU-parlamentti torjuu median ohjeistamisen

EU-parlamentti hyväksyi tänään osaltaan kuvia koskevan päätöslauselman, jossa puolustetaan sananvapautta ja tuomitaan väkivaltaisuudet.

- Mikään yksittäinen ryhmä, joka tuntee loukkaantuneensa jostain sanotusta tai kirjoitetusta, ei voi kaivaa maata ilmaisunvapauden ja lehdistön riippumattomuuden alta, lausunnossa muotoiltiin.

Samalla parlamentti torjui kaikki ehdotukset erillisten toimintaohjeiden laatimiseksi lehdistölle.

Myös EU-komission puheenjohtaja José Manuel Barroso toisti puolestaan kantansa siitä, että laaja sananvapaus on eurooppalainen perusarvo.

- Meidän on puolustettava arvojamme tiukasti, muuten yväksymme pelon osaksi yhteiskuntaamme, hän sanoo International Herald Tribune -lehdessä.

- Onko parempi elää järjestelmässä, joka sallii yksittäiset ylilyönnit kuin sellaisessa maassa, jossa tätä ei voi edes sanoa, Barroso kyseli.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat