Mainos

EU-maat eivät päässeet sopuun WTO-tavoitteistaan

Euroopan unioni ei päässyt eilisiltana sopuun yhteisistä tavoitteistaan WTO-kierrokselle. Ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi sanoi myöhään eilisiltana, että osapuolet olivat ainoastaan pystyneet tunnistamaan kiistan kohteena olevat aihealueet. Sasi toivoi aiemmin illalla, että lopullinen yhteisymmärrys löytyy ennen marraskuun puolivälin ministerikokousta.

Jäsenmaiden kauppaministerit neuvottelivat kiistanalaisista asioista myöhään illalla Luxemburgissa. Erimielisyys vallitsi työelämän perusoikeuksia, ns. anti-dumpingia sekä kulttuuria koskevia asioissa. Kulttuurikysymys liittyy Ranskan huoleen elokuvatarjonnan amerikkalaistumisesta. Ranska haluaisi pitää kiinni siitä, että EU-maa voisi päättää tarjonnasta kansallisin perustein. Sasi kertoi, että muuten asioista on sovittu 93-98-prosenttisesti.

Antidumpingissa kyse on siitä, että moni maa asettaa rangaistustulleja tuonnille katsoessaan tuotteiden hinnan niin alhaiseksi, ettei hinta vastaa tuotantokustannuksia. Erityisesti kehitysmaat ovat vaatineet asian käsittelemistä, koska ne pitävät menettelyä kaupan esteenä. Työelämän normien kehittämisessä ei Sasin mukaan ole kyse kehitysmaiden pelkäämien kaupan esteiden luomisesta, vaan työelämän ihmisoikeuksien kehittämisestä liittyen esimerkiksi lapsityövoiman käyttöön. Sasi kertoi, että puheenjohtajamaa Suomi pyrkii tekemään muutoksia esitykseensä sovun löytymiseksi. WTO-kierros eli neuvottelut maailmankaupan kehittämiseksi on tarkoitus polkaista käyntiin Seattlessa marras-joulukuun vaihteessa. Varsinaiset neuvottelut alkavat ensi vuoden alussa.
(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.