Mainos

EU-maat eivät alenna polttoaineveroa

EU-maat eivät lähde alentamaan öljyn hintaa veroleikkauksilla. Kalliomäen mukaan energian hinnan pysyvään nousuun on osattava varautua.

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki

Valtiovarainministeri Antti Kalliomäki kertoi, että tänään kokoontuneet euromaat olivat hyvin yksituumaisia siitä, ettei polttoaineverotukseen puuttuminen ole oikea keino. Hänen mielestään se olisi väärä viesti öljyntuottajamaille ja koko jakeluketjulle.

Asiasta annetaan yhteinen julkilausuma huomenna Britanniassa, Manchesterissa, EU:n valtiovarainministereiden kokouksen päätteeksi.

Oikeaan osuneeksi keinoksi öljyn hinnan alennukseen EU-maat sen sijaan katsoivat varmuusvarastojen käytön, koska osittain sen avulla öljyn pahin hintapiikki on saatu katkaistuksi. Kalliomäki arvioi, että hinnan pysyvämpi taso voisi asettua nykyisestä noin 65 dollarista tynnyriltä 50-60 dollariin.

Julkilausumassaan valtiovarainministerit aikovat myös vaatia nykyistä paljon parempia panostuksia koko energiasektoriin.

Kalliomäki muistutti, että Yhdysvaltain energiatehokkuus on huono. Siinä suhteessa Eurooppa on paljon Yhdysvaltoja edellä, mutta myös EU:n jäsenmaiden toiminnassa on kritisoitavaa.

-Öljyn painoarvoa energiakentässä ei ole vähennetty tarpeeksi panostamalla muihin lähteisiin. Sähkömarkkinat eivät toimi Euroopassa riittävän hyvin ja avoimesti, vaikka juuri sähköenergia voisi kaventaa öljyn vaikutusta ja öljyn tuomia yllättäviä hintaheittoja, Kalliomäki arvosteli.

-Öljyä korvaaviin lähteisiin tulee panostaa. Kyse voi olla ydinvoimasta tai mistä tahansa muusta lähteestä, hän jatkoi.

-Kuluttajille on kuitenkin välitettävä oikea viesti. Ylipäätään energian hinta nousee. Pelkästään Kioton ilmastosopimus vie siihen, valtiovarainministeri korosti.

Sekä yritysten että kotitalouksien energialasku kasvaa, kotitalouksien todennäköisesti suhteessa hieman enemmän.

(MTV3-STT)

(Kauppalehden Talousuutiset 09.09.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.