EU-maat edistyivät - mutta ääniriita pysyy

Euroopan unionin maat ovat Napolin ulkoministerikokouksen päätyttyä lähempänä sopua perustuslaista. Keskustelu turvatakuista jatkuu yhä. Suomi on valmis hyväksymään löyhät sotilaalliset turvatakuut Euroopan Unionissa, mutta ei siinä muodossa kuin puheenjohtajamaa Italia ehdotti tänään EU:n ulkoministerikokouksessa.

Euroopan unionin maat ovat lähempänä sopua perustuslaista. Kiista jäsenmaiden äänivallan jaosta ei kuitenkaan edennyt tänään, kun Espanja ja Puola pitivät tiukasti kiinni näkemyksistään. Myöskään Britannian ehdotus lykätä ratkaisut vuoteen 2009 ei saanut yleistä kannatusta.

Puheenjohtajamaa Italia päätteli keskustelun perusteella, että jokaisella valtiolla voisi olla yksi äänivaltainen komissaari. EU:n puheenjohtajuudesta vastaisi jatkossa kolme maata puolentoista vuoden ajan.

Italia jätti myös sotilaallisesta puolustuksesta ehdotuksen, joka pohjautuu kolmen suuren jäsenmaan Britannian, Ranskan ja Saksan näkemykseen. Se ei sisällä Suomen toivomaa muotoilua sotilaallisista turvatakuista, joka sai kannatusta mm. Britannialta.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja teki turvatakuista ehdotuksen, joka olisi vähemmän jäsenmaita velvoittava. Ehdotuksen mukaan hyökkäyksen kohteeksi joutunut maa voisi halutessaan pyytää toiselta maalta sotilaallista tai muuta apua. Suomi sai muotoilulle Ruotsin ja Irlannin tuen. Asia ilmeni, kun EU:n ulkoministerit päättivät Napolissa hallitusten välisen konferenssin (HVK) istuntonsa.

Varsinaisia ratkaisuja haetaan EU-huippukokouksessa Brysselissä vajaan kahden viikon kuluttua. Tuomioja arvioi, että mahdollisuudet päättää neuvottelut vuoden loppuun mennessä ovat "53-prosenttiset".

Britannia lykkäisi - Saksa ei kannata

Britannian ulkoministeri Jack Straw esitti ratkaisuksi äänivaltakiistaan, että EU pitäisi vuoteen 2009 asti voimassa Nizzassa sovitun äänivallan. Straw'n mukaan tämä voisi olla kompromissi, mikäli äänimääristä olisi muuten mahdoton sopia.

Suomi ei kannattanut päätöksen lykkäämistä tulevaisuuteen. Ulkoministeri Tuomioja painotti, että HVK:n pitäisi luoda pysyvä ja pitkäaikainen ratkaisu. Myös Saksan ulkoministeri Joschka Fischer piti ajatusta huonona. Hänen mukaansa HVK epäonnistuu, jos lopputuloksena on ratkaisun lykkääminen eli ns. rendez-vous-lauseke. Äänten painotus ministerineuvostossa on pitkälti vallanjaon ongelma.

Espanja ja Puola pitävät kiinni kolme vuotta sitten Nizzassa luodusta mallista, koska se takaa niille lähes yhtä paljon valtaa kuin Saksalle, jolla kaksi kertaa niin paljon asukkaita kuin Saksalla.

(MTV-STT)

(Kymmenen uutiset 29.11.2003)

Lue myös:

    Uusimmat