Mainos

EU-maat allekirjoittivat uuden perussopimuksen

Uuden sopimuksen on tarkoitus uudistaa EU:n päätöksentekoa. Sopimuksessa ei enää puhuta perustuslaista, lipusta tai hymnistä.

Kaikki EU-maat ovat allekirjoittaneet uuden perussopimuksen Lissabonissa, Portugalissa. Suomen puolesta sopimuksen allekirjoittivat pääministeri Matti Vanhanen ja ulkoministeri Ilkka Kanerva.

Sopimus uudistaa EU:n päätöksentekoa. Se on vielä vahvistettava kaikissa jäsenmaissa ennen kuin se astuu voimaan.

Ainoastaan Irlanti järjestää asiasta kansanäänestyksen.

Puheenjohtajamaa Portugalin pääministeri Jose Socrates painotti juhlaseremoniassa, että sopimus sekä tehostaa että uudenaikaistaa EU:n toimintaa.

Sopimus on kuitenkin niin monimutkainen ja täynnä poikkeuksia, että sen toimivuus selviää vasta käytännössä. Etenkin sopimuksella perustettavien presidentin ja ulkopoliittisen edustajan virkoihin on liittynyt kysymyksiä.

Unioni saa presidentin

Sopimuksen myötä unioni saa presidentin, jonka kaksivuotinen virkakausi voidaan uusia kerran. EU:n ulkoministeristä ei enää puhuta, mutta käytännössä virka on nykyisen ulkopoliittisen edustajan ja komission varapuheenjohtajan yhdistelmä tukenaan vahva virkamieskunta.

Vuodesta 2014 lähtien asioista päätetään yhä enemmän määräenemmistöllä, johon tarvitaan 55 prosenttia jäsenmaista ja 65 prosenttia asukasluvusta.

Kaikilla mailla ei enää ole omaa komissaaria, ja europarlamentin valta kasvaa entisestään.

Valtiojohtajat lentävät Lissabonista suoraan Brysseliin tavanomaiseen huippukokoukseen, joka pidetään huomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.