Mainos

EU-maat aikovat jakaa dna-rekisterien tiedot keskenään

Osa EU-maista on jo sitoutunut vaihtamaan tietoja vakavien rikosten tutkinnassa niin sanotun Prümin sopimuksen nojalla. Suomi on mukana sopimuksessa.

Euroopan unionin jäsenmaat kaavailevat kansallisten dna- ja sormenjälkirekisterien tietojen vaihtamista keskenään. EU-maat keskustelevat asiasta Brysselissä ensi viikolla.

Osa EU-maista on jo sitoutunut vaihtamaan tietoja vakavien rikosten tutkinnassa niin sanotun Prümin sopimuksen nojalla. Sopimuksen on allekirjoittanut vajaat kymmenen jäsenmaata, myös Suomi.

Puheenjohtajamaa Saksa haluaisi laajentaa Prümin sopimuksen koskemaan kaikkia 27:ää EU-maata sellaisenaan. Tämä ei kuitenkaan sovi kaikille, koska sopimus vahvistaa rekisteritietojen vaihtamisen ohella myös muuta poliisiyhteistyötä.

Sopimuksen hyväksyneen maan poliisi voi esimerkiksi tehdä toiseen sopimusmaahan rajat ylittäviä operaatioita hätätapauksissa ilman ennakkolupaa. Useat EU-maat eivät ole valmiita antamaan näin laajoja valtuuksia toisen jäsenmaan poliisille.

Dna- ja sormenjälkitietojen vaihtamiselle on kuitenkin laaja tuki. Yksi tekninen ongelma tosin on, että kaikissa jäsenmaissa ei toistaiseksi edes ole dna-rekisteriä.

Asiasta päättäminen vaatii jäsenmaiden yksimielisyyden.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.