Mainos

EU lykkää kumppanuusneuvotteluja Venäjän kanssa

EU:n diplomaattilähteiden mukaan Brysselin-kokouksessa on sovittu EU:n ja Venäjän kumppanuusneuvottelujen lykkäämisestä. EU-johtajien linjauksen mukaan keskustelut ovat jäissä siihen asti, kunnes Venäjä vetää joukkonsa Georgiasta.

EU aikoo myös järjestää pian Georgian jälleenrakennuskonferenssin, sanoo Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy.

Puheenjohtajamaa Ranskan aiemmin päivällä jakamassa päätöslauselmaluonnoksessa todetaan, että Venäjä on reagoinut Georgiassa suhteettomasti.

- Tällaiset sotilaalliset toimet eivät ole ratkaisu eikä niitä voi hyväksyä, luonnoksessa todetaan.

EU aikoo seurata Venäjän toimia ja arvioida suhteitaan Venäjään uudelleen vielä kuluvan syksyn aikana. Luonnoksen mukaan unioni odottaa Venäjältä vastuullista ja sen tekemien sopimusten mukaista käytöstä.

EU tuomitsee Venäjän päätöksen tunnustaa Abhasian ja Etelä-Ossetian itsenäisyys. Samalla katsotaan, ettei muiden maiden tulisi seurata Venäjän esimerkkiä.

Luonnoksessa korostetaan voimakkaasti tukea Georgialle. Siinä ehdotetaan Georgiaan muun muassa tarkkailijoita, jälleenrakennusapua, viisumiasioiden lieventämistä ja kattavan vapaakauppa-alueen perustamista niin pian kuin mahdollista. Luonnoksesta löytyy myös Suomen ehdotus erityisedustajan nimittämisestä neuvottelemaan kriisiä.

(MTV3-AFP-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.