Mainos

EU lykkää amerikkalaislihan tuontipäätöstä

Euroopan Unioni on lykännyt on jälleen kerran päätöstään sitä, salliiko se amerikkalaisen, hormoneista vapaan lihan tuonnin alueelleen. EU on antanut Yhdysvalloille aikaa maaliskuun puoliväliin todistaa, että sen tuottama, hormonivapaa liha ei sisällä tiettyjä hormoneja, joiden EU epäilee aiheuttavan syöpää.

Yhdysvallat ja EU ovat neuvotelleet hormonivapaan lihan tuonnin säännöistä jo pitkään ja tämä on kolmas kerta, kun päätöksen takarajaa siirretään. Lihantuonti on ollut erittäin arkaluontoinen neuvottelunaihe alueiden välillä, sillä hormonivapaan lihan tuonnin lisääminen Eurooppaan voisi korvata Yhdysvalloille tappiot, jotka johtuvat hormonien avulla kasvatetun lihan tuontikiellosta. Yhdysvaltain lihantuottajille annettiin jatkoaikaa, sillä EU:n tarkastajat eivät olleet tyytyväisiä taannoisella tarkastusmatkallaan terveysseurantaan ja testausjärjestelmiin. EU sanoo uskovansa kuitenkin Yhdysvaltojen vakuutukset siitä, että ongelmat saadaan pikaisesti korjattua.

-Molemmat osapuolet työskentelevät erittäin rakentavalla ratkaisuun pääsemiseksi, vakuuttaa EU:n kuluttaja-asioista vastaava komissaari David Byrne. Byrne on Washingtonissa kolmipäiväisellä vierailulla, matkana aikana hän keskustelee amerikkalaisten kanssa mm. elintarvikkeiden turvallisuudesta ja muista alueiden välisistä kuluttajakymyksistä.

Yhdysvallat ja EU ovat kiistelleet kitkerästi amerikkalaisten lihantuonnista EU:n alueelle, sillä EU ei hyväksy amerikkalaista ns. hormonilihaa, jonka kasvatuksessa on käytetty kasvua edistäviä hormoneja. Maailman kauppajärjestö WTO on ollut riidassa Yhdysvaltain kannalla, järjestön mukaan tuontikielto rikkoo vapaan kaupankäynnin sääntöjä. Yhdysvallat onkin kohdistanut sadan prosentin rankaisutulleja lukuisille eurooppalaisille tuontielintarvikkeille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.