Mainos

EU lupaa: Pankkien stressitestejä tiukennetaan

Euroopan unioni tiukentaa pankkien stressitestejä. Keväällä tehtävässä kriisinsietokyvyn testauksessa selvitetään entistä perusteellisemmin pankkien ensisijaisen oman pääoman riittävyys.

Aiempaa tarkemmin selvitetään myös pankkien maksuvalmiuden kehitys kriisitilanteessa.

Stressitestien tiukentamisesta sovittiin EU:n valtiovarainministerien kokouksessa tänään. Yksityiskohdista päätetään maaliskuussa. Testeihin osallistuvat samat 91 pankkia kuin viime vuonna.

Kansainvälinen valuuttarahasto testaa samanaikaisesti pankkeja Britanniassa, Ruotsissa ja Luxemburgissa. Ne eivät ole mukana euroalueessa eivätkä siten eurotesteissä.

Seitsemän pankkia reputti viime heinäkuun stressitestissä. Viisi oli Espanjasta, yksi Saksasta ja yksi Kreikasta. Suomen pankit läpäisivät testin kirkkaasti. OP-Pohjolan, Sampo Pankin omistajan Danske Bankin ja ruotsalaisen Nordean omat pääomat riittivät hyvin, vaikka talous kehittyisi selvästi ennustettua huonommin.

Vakausrahaston kasvattamista lykätään

Euromaat eivät kiirehdi kriisimaiden auttamiseksi tarkoitetun vakausrahastonsa kasvattamisessa. Rahoitusmarkkinoilla ollaan kuitenkin huolissaan rahaston riittävyydestä, jos myös Portugali ja Espanja joutuvat turvautumaan sen apuun.

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble sanoi EU-maiden valtiovarainministerien kokouksessa, että rahoitusmarkkinoiden rauhoittumisen myötä pakkoa rahaston välittömään kasvattamiseen ei ole.

Schäuble oli asiassa tyystin eri linjoilla kuin EU-komissio, joka viime viikolla vaati päätöstä vakausrahaston kasvattamisesta jo ensi kuun EU-huippukokouksessa.

"Enemmän talouskuria, vähemmän puhetta"

Myös Suomea kokouksessa edustanut Jyrki Katainen (kok.) arvioi, että ratkaisu euroalueen ongelmiin löytyy ongelmamaista itsestään eikä vakausrahaston paisuttamisesta.

- Euroalue tarvitsee enemmän talouskuria ja vähemmän puhetta, Katainen sanoi kokouksen päätteeksi Brysselissä.

Suomen ja Saksan yhdenmukaista linjaa selittää osaltaan se, että molemmat ovat parhaan mahdollisen AAA-luottoluokituksen maita, ja tästä luokituksesta ja alhaisista lainakuluista halutaan pitää kiinni. Suomen ja Saksan ohella AAA-maihin kuuluvat euromaista Hollanti, Itävalta, Luxemburg ja Ranska.

Schäuble korosti, että vastuu euroalueen taloudesta ei saa kaatua AAA-maiden harteille.

- Ei voi olla niin, että eurooppalainen solidaarisuus tarkoittaa vain kuuden maan solidaarisuutta, ja muut hyötyvät siitä.

(MTV3 - STT - Reuters)

Katso Helena Petäistön raportti Brysselistä:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.