EU luopumassa kiistellystä perustuslaki-nimestä

Yhä todennäkäisempää on, että valmiiksi neuvoteltu uusi perustuslaillinen sopimus unohdetaan kokonaan, ja sen sisältö siirretään osina vanhoihin sopimuksiin.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) uskoo, että EU ei saakkaan uutta, jo valmiiksi neuvoteltua perustuslaillista sopimusta. Sen sijaan EU remontoi toimintaansa uudistamalla vanhoja, jo voimassa olevia sopimuksia. Samalla päästään eroon perustuslaki-nimestä.

- Ei nimi saisi miestä pahentaa, mutta joskus nimelläkin saattaa olla aika iso vaikutus kansalaisten silmissä, Vanhanen sanoo.

Valtaosa EU-maista tahtoo uuteenkin pakettiin mukaan mahdollisiimman suuren osan asioita, jotka perustulakiin jo sovittiin. Esimerkiksi päätöksentekokohtaa ei haluttaisi enää avata, jotta ei tarvitse jälleen riidellä siitä, kuinka monta ääntä ja europarlamentaarikkoa mikäkin maa saa.

- Jos paketti avataan, on hyvin vaikeaa sen jälkeen löytää yhteisymmärryystä jostain muusta paketista, kun tämä hyvin vaikeiden neuvotteluiden jälkeen saatiin aikaiseksi pari vuotta sitten, arvioi komissaari Olli Rehn.

On myös joitain perustuslakiluonnokseen kirjattuja asioita, jotka ollaan valmiita pyyhkimään yli.

- Siellä on mm. lippu, laulu ja eräitä muita tilpehöörejä, jotka joutaisi aika hyvin jättää pois, luonnehtii Rehn.

- Nämä ovat juuri niitä symboleita. Ei niillä ole tämän toimivuuden kannalta mitään merkitystä, Vanhanen puolestaan jatkaa.

- Olennaisinta on sopimuksen sisältö, mitä asioita unioni käsittelee ja päättää, millä tavalla ja mitkä toimielimet ja millä voimasuhteilla - nämä ovat niitä olennaisia kysymyksiä.

EU:n perustuslaki-hanke jumiutui muutama vuosi sitten Ranskan ja Hollannin kielteisiin kansanäänetyksiin. Perustuslain oli määrä yhdistää ja selkeyttää nykyiset sopimukset sekä tehdä tarvittavat uudistukset. Juhannuksena EU-huippukokouksen on määrä sopia, miten laajentuneen EU:n uudistusyritys herätetään koomasta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat