Mainos

EU:lta tuki palestiinalaishallitukselle

Entinen hallitus on ollut EU:n ja Yhdysvaltain boikotissa, koska sen johdossa ollut äärijärjestö Hamas on kieltäytynyt tunnustamasta Israelia ja tuomitsemasta väkivaltaa.

EU-maat ovat antaneet tänään vankan tukensa uudelle kansallisen yhtenäisyyden palestiinalaishallitukselle. Ulkoministeri Erkki Tuomioja arvioi, että hallituksen syntyminen antaa hyvät mahdollisuudet päästä umpikujasta, johon Lähi-idän rauhanprosessi on ajautunut.

Tuomiojan mukaan maltillista Fatah-puoluetta edustava palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas on luvannut, että uusi hallitus sitoutuu kansainvälisen yhteisön asettamiin vaatimuksiin.

Se voisi uudelleen avata yhteydet palestiinalaishallintoon, Tuomioja sanoi Brysselissä pidetyn EU-maiden ulkoministerikokouksen päätteeksi.

Yhteydet katkesivat alkuvuodesta, kun terroristijärjestöksi luokiteltu Hamas vei kaikki hallituspaikat vaalien jälkeen. Vuoropuhelu ja myös hallinnon kautta kanavoitava rahoitus on luvattu palauttaa vasta, kun Hamas sitoutuu luopumaan väkivallasta ja tunnustamaan Israelin.

Nyt EU näyttäisi olevan valmis yhteyksien avaamiseen kansallisen yhtenäisyyden hallituksen kanssa, vaikka Hamas jatkossakin pitäisi osan ministerisalkuista.

Tänään tosin korostettiin tiukasti, että ehtona on edelleen asetettujen vaatimusten täyttäminen.

Väliaikaistukea jatketaan

EU-maat ovat päättäneet jatkaa kolmella kuukaudella väliaikaista rahoitusjärjestelmää, jolla tukea on kanavoitu ohi palestiinalaishallituksen.

EU turvautui aiemmin väliaikaiseen mekanismiin, koska Hamasin vetämän hallituksen kautta rahaa ei ole haluttu ohjata palestiinalaisalueelle.

Paineet tuen normalisoimiseksi ovat kasvaneet, sillä väliaikainen järjestely ei ole kyennyt estämään palestiinalaisalueen ajautumista syvään talousahdinkoon. Ahdinkoa on vauhdittanut pahoin se, että Israel on pattitilanteen aikana pitänyt palestiinalaisille kuuluvat tulli- ja veromaksut jäissä.

Kehitysjärjestö Oxfam vaatii EU-maita toimimaan heti normaalin tuen jatkamiseksi, jotta syvä humanitaarinen kriisi saadaan lieventymään.

EU-ministerit patistelevat myös Israelia vapauttamaan jäädytetyt varat. EU itse pitäytyy kuitenkin väliaikaisessa tukijärjestelyssä ilmeisesti siihen asti, kunnes yhteydet palestiinalaishallintoon on voitu palauttaa.

Kokouksessa punnittiin myös epävirallisesti mahdollisuutta lainata palestiinalaisalueelle rahaa Israelin jäädyttämiä maksuja vastaan. Kyse olisi tiettävästi ollut parin sadan miljoonan euron lainasta. Virallista ehdotusta lainasta ei kuitenkaan tehty.

(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja